10.6 C
Čakovec
Nedjelja, 28 svibnja, 2023

Preporuka HZZ-a: Evo kojih nam studenata i učenika treba više u Međimurju, a kojih manje

Hrvatski zavod za zapošljavanje svake godine objavi Preporuke za upisnu politiku i politiku stipendiranja,  a posljednja je objavljena u prosincu 2017.

To znači da su napravili analizu koja pokazuje za koje studije i srednje škole treba povećati upisnu kvotu, a za koje kvotu valja smanjiti.

Regionalni i područni uredi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, uz koordinaciju od strane Središnjeg ureda, proveli su analizu i prognozu potreba tržišta za pojedinim zvanjima te izradili preporuke za obrazovnu upisnu politiku.

Preporuke se odnose ne samo na upis, već i na stipendiranje učenika i studenata. Budući da se neki obrazovni programi ne provode na području nekih lokalnih tržišta rada, preporuke se u njihovom slučaju odnose samo na stipendiranje učenika i studenata koji pohađaju takve programe na drugim područjima.

Programi koji se ne provode na području lokalnog tržišta rada označeni su zvjezdicom (*).

Premda su jasne i izravne, preporuke imaju kvalitativni karakter. Preporuča se povećanje ili smanjenje broja upisanih i stipendiranih učenika i studenata u pojedinim obrazovnim programima, ali se ono ne određuje kvantitativno. Preporuke, dakle, ukazuju na smjer potrebnih promjen.

Donosimo preporuke HZZ-a za Međimursku županiju:

1. Obrazovni programi u kojima treba povećati broj upisanih i stipendiranih učenika ili studenata

Trogodišnji srednjoškolski

Zidar/zidarica, Stolar/stolarica, Tesar/tesarica, Obućar/obućarka, Armirač/armiračica Keramičar-oblagač/keramičarka-oblagačica, Ličilac-soboslikar/ličiteljica-soboslikarica, Bravar/bravarica, CNC operater / CNC operaterka, Strojobravar/strojobravarica, Instalater grijanja i klimatizacije / instalaterka grijanja i klimatizacije, Konobar/konobarica, Vozač motornog vozila / vozačica motornog vozila, Limar/limarica, Autolakirer/autolakirerica, Krojač/krojačica, Fasader/fasaderka*, Elektroinstalater/elektroinstalterka, Autoelektričar/autoelektričarka, Tokar/tokarica, Monter suhe gradnje / monterka suhe gradnje, Mesar/mesarica, Pekar/pekarica

Četverogodišnji srednjoškolski

Medicinska sestra / medicinski tehničar opće njege, Obućarski tehničar / obućarska tehničarka*, Stručni studij Strojarstvo*, Obućarska tehnologija*, Radna terapija*, Sveučilišni studij Medicina*, Strojarstvo*, Elektrotehnika*, Građevinarstvo*, Računarstvo*, Matematika*, Fizika*, Anglistika*, Germanistika*, Farmacija*, Rehabilitacija*, Logopedija*, Psihologija*

2. Obrazovni programi u kojima treba smanjiti broj upisanih i stipendiranih učenika ili studenata

Četverogodišnji srednjoškolski

Poljoprivredni tehničar / poljoprivredna tehničarka, Ekonomist/ekonomistica, Upravni referent / upravna referentica, Hotelijersko-turistički tehničar / hotelijersko-turistička tehničarka, Turističko-hotelijerski komercijalist / turističko-hotelijerska komercijalistica, Likovna umjetnost i dizajn, Medijski tehničar / medijska tehničarka, Tehničar cestovnog prometa / tehničarka cestovnog prometa, Tehničar za računalstvo / tehničarka za računalstvo

Stručni studij

Ekonomija*, Menadžement turizma i sporta

Sveučilišni studij

Ekonomija*, Učiteljski studij

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,534FanoviLajkaj
612SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE