FOTO: Tuča poharala vinovu lozu u Sv. Urbanu i Ž. Gori, vjetar čupao stabla u gornjem i središnjem Međimurju

Tuča je u Međimurju nanijela velike štete vinovoj lozi

Nažalost crne slutnje metereologa su se obistinile. Nagla promjena vremena, dolazak crnih oblaka u nekim dijelovima Međimurju donio je ovaj utorak oko 18 sati snažan vjetar koji je čupao stabla, ali i tuču koja je pokosila vinovu lozu, jabuke, nanijela veliku štetu i na automobilima koji su bili na otvorenom.

Tuča i nevrijeme u Međimurju

Tuča i nevrijeme diljem Međimurja

Tuča i nevrijeme u Međimurju

Najveće štete su u naseljima Općine Štrigova. Tamo je u nekim predjelima Svetog Urbana i posebice Železne Gore u predjelu poznatom po vinovoj lozi – Orehovčak, tuča koja je bila velika poput kocki leda uništavala vinovu lozu, voćnjake, a stradale su i ostale poljoprivredne kulture poput kukuruza.

– Nažalost, šteta je velika neki naši nasadi vinove loze stradali su oko 30 posto, ali koliko čujem kod kolega vinogradara posebice oni koji se nalaze jedni pored drugih: Cmrečnjakovi, Kojterovi i Horvatovi bilježe i veće štete koje su iznad 50, pa i u nekim dijelovima i oko 70 posto nasada. Očito je u pitanju bila prava elementarna nepogoda koja je donijela veliku štetu, rekao nam je predsjednik udruge vinara Hortus Croatiae David Štampar, a isto potvrdio vinar Toni Kojter.

Osim naselja u općini Štrigova, na udaru tuče bila su i naselja u općini Sveti Martin na Muri, te Selnica. Stradali su također kukuruz i druge poljoprivredne kulture, ali i automobili su isto znatno stradali u središnjem i donjem Međimurju. Pogođeni su rubni dijelovi grada Čakovca, poput naselja Žiškovec, te naselja općina: Vratišinec, Podturen, Belica, Dekanovec, Domašinec, a tučonosni oblak zahvatio je i D. Hrašćan.

Tučonosni oblak kao da je pratio rijeku Muru, išao je u dubinu Međimurja i onda zastao negdje u sredini, na samom rubu Čakovca iz kojeg nam dolaze fotografija “crnog nevremena”, ali osim nekoliko kapi kiše, nije se dogodilo ništa.

Fotografija tučonosne oluje u Međimurju
Fotografija tučonosne oluje iznad središnjeg dijela Međimurja iz čakovečke perspektive

Takve informacije dolaze i iz drugih dijelova Međimurja u kojima se tek neznatno spustila temperatura, ali nije bilo nikakvog nevremena.

Nažalost, ovaj put oblaci koji su bili puni tuče nisu nas u potpunosti zaobišli, već su pogodili dijelove Međimurja i nanijeli veliku štetu.

Nakon ovog predvečernjeg prvog naleta, prognostičari najavljuju drugi, još jači koji bi poslije 22 sata opet trebao zahvatiti naš kraj. Prema najavama on bi trebao biti još jači, tako da sa strepnjom dočekujemo noć u Međimurju koja bi trebala biti u znaku munje i gromova, nadamo se da neće biti još gore nego je to bilo između 18 i 18,30 sati.

Nevrijeme je pogodilo i dijelove Općine Sveti Martin na Muri
Nevrijeme je pogodilo i dijelove Općine Sveti Martin na Muri
Vinova loza stradala od tuče
Od tuče je najviše stradala ovog utorka u Sv. Urbanu i Ž. Gori vinova loza
Od tuče u Međimurju stradali su i voćnjaci puni jabuka
Od tuče su u Železnoj Gori stradali i voćnjaci jabuka

 

Ostavi komentar