FOTO: Svetomartinščani obilježili Dan općine svečanom sjednicom i podjelom priznanja

Povodom blagdana sv. Martina biskupa, zaštitnika najsjevernije općine u Hrvatskoj, jučer je u Svetom Martinu na Muri svečano obilježen Dan općine.

Razmišljajući o protekloj martinskoj godini nameću mi se dvije riječi. Jedna je afirmacija. Potvrda dosadašnjeg rada te afirmacija novih lica na upravnoj i društvenoj sceni, prepoznavanje i zadržavanje kvalitetnih sadržaja i projekata na komunalnom gospodarskom planu, potvrda turističkih sadržaja i afirmacija Svetog Martina na Muri kao kulturnog centra. Druga riječ koja se nametnula u razmišljanju  je priprava. Priprava novih sadržaja i nadogradnja postojećih turističkih proizvoda, prostornih planova i investicija – istaknula je uvodno na svečanoj sjednici Petra Novinščak, predsjednica Općinskog vijeća Sveti Martin na Muri.

Petra Novinščak, predsjednica Općinkog vijeća Sveti Martin na Muri i ravnateljica Osnovne škole

Svečanoj sjednici su nazočili načelnici susjednih općina te Grada Mursko Središće, kao i predstavnici društvenog, vjerskog i političkog života Općine. U ime Međimurske županije sjednici je nazočio dožupan Josip Grivec. Dožupan Grivec kazao je kako Općina Sveti Martin na Muri može svojim pozitivnim primjerom poslužiti, ne samo Međimurju, već i cijeloj Hrvatskoj te im je tom prilikom čestitao Dan općine, kao i imendane svim Martinima i Martinama.

Dožupan Međimurske županije Josip Grivec

Izuzetno sam sretan i ponosan što u Svetom Martinu na Muri imamo udruge i ljude koji svojim slobodnim vremenom i entuzijazmom promiču ime Svetog Martina na Muri. Turizam je mali ali snažan kotačić koji čini našu Općinu. Ove je godine bilo 22.000 noćenja više nego u istom razdoblju prošle godine. Ono što je važno je to da rastu turistički sadržaji kod privatnih iznajmljivača na tjednoj bazi. U našoj Gospodarskoj zoni trenutno radi 14 aktivnih tvrtki koje zapošljavaju više od 400 zaposlenika i to je onaj drugi kotačić koji vozi naš auto koji se zove Sveti Martin na Muri. – kazao je između ostalog svetomartinski načelnik Dražen Crnčec.

Dražen Crnčec, načelnik Općine Sveti Martin na Muri

Svečana sjednica bila je ujedno prilika da se za svoje uspjehe, dostignuća i rezultate nagrade istaknuti mještani općine. Zahvalnica se tako ove godine dodijelila Kristianu Novaku za iznimna postignuća u hrvatskoj književnosti, posebice romanu Črna mati zemla te romanu Ciganin, ali najljepši, kao za promociju Općine Sveti Martin na Muri. Nagradu u ime Kristiana Novaka preuzela je njegova majka, a on se zahvalio Općini na priznanju putem pisma u kojem je istaknuo da je izuzetno ponosan što dolazi iz svetomartinskog kraja.

Priznanje je dobio i Rudi Grula za promicanje turizma u Međimurskoj županiji te prepoznavanju potencijala i uspješnoj promociji Svetog Martina na Muri, kao i Stanko Perčić, poznati pod pseudonimom „ Svetomartinski Vajnček“ za osobit doprinos u radu različitih udruga na području općine te za organizaciju i sudjelovanje u brojnim sportskim i kulturnim događajima.

Za poseban doprinos u manifestaciji Krampuslauf te promicanju i promociji tradicionalnog obilježavanja dana svetog Nikole priznanje su dobili i Svetomartinski krampusi, dok je tvrtka Milena Gradnja d.o.o. dobila priznaje za poseban doprinos u razvoju svetomartinskog kraja, što se odnosi na izvođenje građevinskih radova u cilju povećanja broja stanovnika u općini.

Svečanu sjednicu svojim su pjevanjem i sviranjem uveličali Patrik Zamuda iz Žabnika, koji studira na Glazbenoj akademiji u Grazu,  smjer klasika i jazz klavir, te mlada sopranistica Gabrijela Hrženjak iz Vinice koja pohađa Glazbenu akademiju u Ljubljani. Program svečane sjednice vodila je Anđelka Klemenčić.

FOTO: Sanja Heric

Ostavi komentar