FOTO: Šišmiši i Speleološka udruga “Međimurje” Čakovec u Scheierici

Speleološka udruga “Međimurje“ Čakovec u suradnji s Komisijom za speleologiju Hrvatskoga planinarskog saveza organizirala je u Čakovcu izložbu i predavanja kojom su predstavili svoje aktivnosti. Izložba je instalirana u zgradi Scheier i može se razgledati do srijede 15. ožujka, u vremenu od 17 do 21 sat.

speleo izložba Čakovec
Instalacija speleološke opreme

Otvorena je ovog petka, a gosti-predavači bili su Vlado Božić i Milivoj Uroić, obojica članovi Speleološkog odjeska HPD “Željezničar” Zagreb. Božić je bio pročelnik Komisije za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza punih trideset i šest godina (od 1963. do 1999.) i posjetitelje je upoznao upravo s radom Komisije i povijesnim razvojem speleoloških društava i aktivnosti u Hrvatskoj. Danas je Vlado Božić ujedno i najstariji aktivni hrvatski speleolog te je autor brojnih speleoloških priručnika. Potom je predavanje održao speleolog Milivoj Uroić iz Zagreba, inače doktor znanosti iz područja fizike. A na kraju večeri iskustva međimurskih speleologa s prošlogodišnje speleo ekspedicije Ruje iznio je Ilija Jurak, predsjednik Speleološke udruge “Međimurje” Čakovec.

Šišmiši u Scheierici

U prizemlju zgrade Scheri mogu se vidjeti fotografije jama i špilja, povijest speleologije, izloženi su časopisi i literatura, speleološki nacrti objekata, a najveće zanimanje posjetitelja dakako izaziva speleološka oprema koju većina građana rijetko može vidjeti. Neizostvani dio bavljenja speleologijojm su i susreti s šišmišima, koji su u prostoru Scheierice zgodno instalirani kao detalj izložbe, a ujedno su i prepoznatljiv dio zaštitnog znaka našim međimurskih speleologa.

Škola speleologije

Ako vas izložba zainteresira za ovaj hobi, međimurski speleolozi vas pozivaju i na školu speleologije. Kreće 4. travnja informativnim predavanjem u prostoru Tehnološko-informacijskog centra Međimurje, a nastavit će se radom na terenu kroz četiri-pet vikenda.  Više o školi saznajte na izložbi i/ili kontaktirajte [email protected], 095 919 00 25 (Ilija Jurak).

foto: rr

Speleološka udruga Međimurje Čakovec (7)
Dio članova Speleološke udruge “Međimujre” Čakovec
Speleološka udruga Međimurje Čakovec (2)
Vlado Božić iz Zagreba, najstariji aktivni hrvatski speleolog, autor brojnih speleoloških priručnika
Speleološka udruga Međimurje Čakovec (6)
Ilija Jurak, predsjednik Speleološke udruge “Međimurje” Čakovec

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE