FOTO: Odgovornost i ponašanje političara u Hrvatskoj glavna tema 95. sjednice GSV-a Međimurske županije

Međimurska županija šalje priopćenje za medije koje u nastavku u cijelosti objavljujemo.

U Velikoj vijećnici Međimurske županije u utorak, 19. veljače 2019. godine održana je 95. sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća, na kojoj se raspravljalo o izvješću rada za 2018. godinu, programu rada za 2019., kretanjima na tržištu rada i stanju socijalnog dijaloga u našoj Županiji.

Sjednicu je otvorio predsjednik GSV-a Ivan Senčar rekavši kako se od zadnje sjednice održane u prosincu radilo na jačanju socijalnog dijaloga kroz projekte s Gospodarsko-socijalnim vijećima susjednih županija te se aktivno obilježio Dan socijalnog partnerstva. Izglasane su teme o kojima će se raspravljati i staviti naglasak u 2019. godini, poput sive ekonomije, obrazovanja i održivog razvoja te utjecaja državne politike na regionalnu i lokalnu samoupravu, gospodarstvo i životni standard građana.

Konstruktivnom raspravom odlučeno da se uputi apel mjerodavnima

Najviše pozornosti privukla je 4. točka dnevnog reda, odnosno tema o političkoj, fiskalnoj i moralnoj odgovornosti političara i dužnosnika te kulturi njihovog djelovanja i ophođenja. „Postojeća situacija u Hrvatskoj zabrinjavajuća je, neprimjerena i nedopustiva po pitanju odgovornosti i djelovanja pojedinih političara, posebice unutar državnih institucija. Neodgovornost, nepotizam i nepristojnost nekih političara imaju značajan utjecaj na stanje nacije u cjelini, a time na gospodarstvo i život građana Međimurja i Hrvatske.“, rekao je predsjednik GSV-a Senčar.

Zanimljiva tema rezultirala je kvalitetnom raspravom svih socijalnih partnera kojom je donesena odluka  da će mjerodavnima na državnom i lokalnom nivou, posebice političkim strankama i onima koji mogu sankcionirati i uspostaviti red biti upućen apel. Članovi GSV-a će nakon određenog vremena analizirati situaciju i u slučaju potrebe poduzeti i druge korake kako bi  riješili problem.

Župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuo je kako je Međimurje u svom funkcioniranju, kako javnom tako i političkom, primjer standarda političke kulture i komuniciranja: „Svojim primjerom možemo pokazati da se uvijek treba  boriti snagom argumenata i nametnuti one teme koje su od koristi za zajednicu u cjelini. Smatram da nije loše isticati sve one pozitivne vrijednosti i uspjehe naših ljudi, ali jednako tako treba ukazati na probleme s kojima se susrećemo.

Predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak nadovezao se na Župana i rekao kako je sama Skupština i Županija primjer odgovornog i kvalitetnog djelovanja i komuniciranja.

Izvješće o kretanjima na tržištu rada na području Međimurske županije dala je Marina Kodba ispred Zavoda za zapošljavanje Čakovec, naglasivši kako je za 2018. godinu na prosječnoj godišnjoj razini evidentirano 2446 nezaposlenih osoba, što je 31% manje nego u 2017. godini.

Iskazano je preko 6000 potreba za radnicima od strane poslodavaca te je zabilježen pad broja korisnika novčane naknade HZZ-a u odnosu na 2017. godinu za 25%. Zamjenik župana, ujedno i potpredsjednik GSV-a, Josip Grivec, rekao je kako se na tržištu rada u našoj Županiji osjeća nedostatak radnika te se možemo nadati smanjenju broja nezaposlenih kako se približavamo ožujku te da su ekonomski pokazatelji povoljni za Međimurje.

Sjednici su prisustvovali predsjednik Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Čakovec Mladen Križaić i tajnik Obrtničke komore Međimurja Robert Varga.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE