FOTO: Međimurje obilježilo odcjepljenje Međimurja od mađarske države i pripojenje matici zemlji

Međimurje danas obilježava 9. siječnja, jedan od najvažnijih datuma svoje povijesti – Spomendan odcjepljenja Međimurja od mađarske države i pripojenje matici zemlji.

Dan je to kada je na velikoj narodnoj skupštini na Franjevačkom trgu u Čakovcu, zajedništvom oko 10.000 Međimuraca, izglasana i donesena odluka o odcjepljenju od mađarske države. Hrvatski je sabor 2005. godine, na inicijativu tadašnjeg saborskog zastupnika Dragutina Lesara, 9. siječnja proglasio Spomendanom, a ovaj se dan diljem Međimurja obilježava nizom događanja i svečanosti.

I ovogodišnje je obilježavanje u Međimurskoj županiji započelo polaganjem vijenca i paljenjem svijeća, prvo u Macincu, Vratišincu i Prelogu, a potom i u Čakovcu. U zgradi Scheier u podne je održana tim povodom svečana sjednica Županijske skupštine.

– Slavimo i obilježavamo najvažniji događaj za povijest Međimurja, za naš identitet i karakter. U jednom malom prostoru imamo toliko posebnosti i jedinstvenosti zbog čega su mnogi pretendirali na prostor Međimurja, istaknuo je župan Matija Posavec i dodao da je Međimurje i danas primjer dobre prakse, po odnosu prema bližnjemu, javnom i privatnom te stvaranju novih vrijednosti. 

Program svečane akademije svojim su pjevanjem uveličali operna zvijezda Armando Puklavec i Pjevački zbor Josip Vrhovski Nedelišće.

Ostavi komentar