FOTO i VIDEO: Slali ste nam fotke vuzmenki diljem Međimurja, izdvojili smo neke od njih!

Diljem Međimurja jučer, na Veliku subotu, palile su se vuzmenke ili krijesovi. Riječ je o prepletanju narodne tradicije s crkvenim ritualom blagoslova vatre i svjetla koji je u Europi nastao vjerojatno u VIII. st.

Na Veliku subotu ili na sam Uskrs rano prije zore u sjeverozapadnoj Hrvatskoj i u gradišćanskih Hrvata palio se uskrsni krijes (vuzmenka, vuzmica, vuzemlica, vuzelnica, kris, vazmenka). Običaj je poznat kod Slovenaca, Nijemaca, općenito alpskih naroda. Etnolozi smatraju da se paljenje uskrsnoga krijesa raširilo u sjeverozapadnim dijelovima Hrvatske preko slovenskih zemalja kao vrlo značajan i raširen srednjoeuropski običaj.

Krijes se slagao od nekoliko visokih motki, pobodenih u zemlju, među koje su se slagale glavnje, suho granje, lišće, pa je na kraju izgledao kao obelisk. Svu brigu oko konstrukcije i budnoga stražarenja vodili su mladi, a sam običaj održao se do danas.

Čitatelji su nam jučer slali fotografije i video snimke svojih krijesova, a neke od njih smo izdvojili. Pogledajte u nastavku!

Objavljuje Slavko Meglic u Subota, 20. travnja 2019.

Objavljuje Damir Mucic u Subota, 20. travnja 2019.

bsh

 

Ostavi komentar