FOTO I VIDEO Kolinda Grabar-Kitarović: Međimurci su uvijek spremno branili Međimurje i Hrvatsku!

U prepunom Centru za kulturu Čakovec održana je svečana akademija povodom 9. siječnja, Dana donošenje rezolucije o odcjepljenju od mađarske države i 100. obljetnice odcjepljenja Međimurja od mađarske države i pripojenja matici zemlje.

Osim predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, svečanoj akademiji prisustvovali su zastupnica u Hrvatskom saboru Sunčana Glavak, izaslanik premijera i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, saborska zastupnica Bernarda Topolko, gradonačelnik Stjepaa Kovač, međimurski župan Matija Posavec sa svojim zamjenicima, predsjednik Matice hrvatske Stjepan Botica, biskup Varaždinske biskupije mons. Josip Mrzljak, gradonačelnici i načelnici međimurskih gradova i općina, predsjednik i vijećnici Skupštine Međimurske županije, ravnatelji i direktori institucija, predstavnici vojske i crkve te brojni gospodarstvenici i građani iz Međimurja.

Mladen Novak, predsjednik županijske Skupštine, uputio je uvodnu riječ na svečanoj akademiji. Naglasio je da je naš kulturni identitet kojim smo dokazivali svoju pripadnost matici zemlji nastavio neprekinuti razvoj te da upravo sada postaje prepoznatljiv na europskoj i svjetskoj kulturnoj sceni. Međimurska je popevka upravo zahvaljujući dr. Vinku Žgancu prihvaćena kao dokaz međimurskog stanovništva hrvatskom nacionalnom korpusu.

-24. prosinca 1918. godine hrvatska je vojska ušla u Međimurje i bilo je to, do 9. siječnja, 16 dana borbe, ali bilo je to i 16 dana otpora, ponosa, prkosa i 16 dana vjere međimurskog naroda da taj svoj identitet i karakter rezultira da se zauvijek odcijepimo od službene mađarske vlasti- istaknuo je u svom govoru župan Matija Posavec.

Posavec je naglasio da ne pamti kad je  CZK bio ovako ispunjen. Zahvalio se svima koji su pokazali veliko poštovanje prema događaju od prije 100 godina.

– Upravo kao što se onda pokazivao hrvatski karakter Međimurja, danas mi želimo karakter Međimurja nametnuti ostatku Hrvatske. Naša uređenost, odnos prema poslu i svome bližnjemu, solidarnost i humanost, odnos prema javnome i funkcioniranje javnog sektora je nešto što definitivno može biti primjer dobre prakse i međimurski primjer za cijelu Hrvatsku- rekao je završno Posavec.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je da joj je posebno zadovoljstvo i čast biti ovdje u Međimurju povodom obilježavanja ovog važnog povijesnog događaja za Međimurje. Naglasila je da se nada da ćemo zajednički poraditi na uspostavljanju čvršćih veza i novih poslova koji će omogućiti otvaranje novih radnih mjesta te bolji život svima u ovoj maloj ali prekrasnoj županiji.

-Međimurci su prije svega poznati kao marljivi i miroljubivi ljudi, ali treba naglasiti kako su, kad god je to trebalo, spremno branili slobodu Međimurja i Hrvatske. To su učinili i u Domovinskom ratu kada su se kao dragovoljci uključili u postrojbe hrvatske vojske i policije. Mnogi su položili svoje živote diljem Domovine i u gradu heroju Vukovaru. Međimurje je pružalo veliku gospodarsku i logističku pomoć ugroženim krajevima Hrvatske i na tome smo svi mi iz cijele Hrvatske, vama, Međimurcima zahvalni – naglasila je predsjednica Grabar-Kitarović.

U nastavku je kazala da je ponosna što je Međimurje danas jedno od najrazvijenijih županija u Hrvatskoj. Međimurska županija, naglasila je, uzor je uspješnog razvoja, kako po gospodarskim rezultatima, izgrađenosti infrastrukture, tako i po obrazovnom standardu, socijalnim programima i promicanju kulturnih sadržaja. Posebice je istaknula veliku baštinu obitelji Zrinski na koju su svi jako ponosni.

Svečana akademija održana je pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, Vlade Republike Hrvatske i predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. Na kraju Svečane akademije uprizoren je scenski prikaz  Narodne skupštine koja je održana na Franjevačkom trgu u Čakovcu 9. siječnja 1919. godine.

Foto: Roberta Radović

Video: Sanja Heric

https://www.facebook.com/sanja.heric/videos/10219038441412527/

 

Ostavi komentar