FOTO: Festival meda u Prelogu

festival meda
Uz med nudio se i cvjetni prah, vosak, svijeće od voska te sače u medu

Na preloškom Trgu slobode, održan je tradicionalni Festival meda u organizaciji tamošnje Turističke zajednice i Udruge pčelara Nektar. Festival je okupio pčelara iz Preloga te susjednih sredina koji su posjetiteljima nudili svoj med ali i niz drugih pčelinjih proizvoda.

Uz med od bagrema, lipe, livadni med te šumski med nudio se i cvjetni prah, vosak, svijeće od voska te sače u medu. Ne zna se točno od kada ljudska vrsta koristi med, no postoje razni drevni zapisi i arheološki dokazi o upotrebi meda. U starim grobnicama u piramidama pronađeni su uz pokojnike vrčevi puni meda.

Čak su i pokojnici balzamirani medom. Tada je pčela bila štovana pa je prikazan lik pčele na grbu starog Egipta, a neki od faraona nosili su titulu „Gospodar pčela“. U Indiji se, 4000 godina prije nove ere, med koristio kao lijek za sve i protuotrov u slučajevima ugriza otrovnih životinja.

Muslimani su od davnina med koristili za liječenje. Prema Muhamedu se tako bolest mogla liječiti na tri načina, rezanjem, paljenjem i medom. I Hipokrat u svojima knjigama navodi recepte za liječenje s medom. U današnje vrijeme, tegla meda nalazi se u svakom domaćinstvu.

Ostavi komentar