FOTO: 53. Međimurski fašnik spojio prošlost, sadašnjost i budućnost

medjimurski fasnik
U Čakovcu skupina iz OŠ Hodošan jedna od rijetkih aktivistički nastrojenih skupina. Bravo Hodošan!

Prošlost, sadašnjost i budućnost prodefilirala je u tradicijskoj povorci na 53. Međimurskom fašniku, ove nedjelje u Čakovcu.

Gorostasni Čuvari mitova i legendi, atraktivni Selnički pikači, Međimurske krave iz Novog Sela na Dravi svih uzrasta, nezaobilazni Svetomartinski krampusi, Pokretna bolnica iz Gardinovca,  Udruge žena iz Štefanca i Sivice, Lafre iz Turčišća, Čaplje i Štrki iz Podturna, Mukavci i Coprnice iz Zasadbrega, KUU Stažnjevec s Jednorogom i njegovim čuvarima, KUD “Hrvatska čitaonica” Selci Đakovački, Mexikanci iz Dragoslavca, Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Međimurske županije, Cekari iz Nedelišća, Pirati z Mancinca, Dekanovski kugači te druge brojne maske prošle su u povorci kroz centar Čakovca te halabukom, zvonjavom, dimom, pjesmom i plesom na fašenskoj pozornici otjerale zimu, nedaće i sve naše nevolje.

Posebno aktivistički nastrojena je bila skupina Osnovne škole Hodošan. Hodošanski Ekočistači su poručili: – Bolje ekološki osviješten, nego ekološki zapušten!’

Sunčana nedjelja i miris svježe pečenih krafni izmamila je brojne građane na ulice grada, tako da su Čakovčanci i njegovi posjetitelji pratili su fašničku povorku od starog sajmišta, čitavom Ulicom Kralja Tomislava da bi se sve slilo na glavni gradski Trg.  Povorku su predvodile Čakovečke mažoretkinje i Gradski puhački orkestar Čakovec.

Vrhunac fašničkih navada je naravno tradicionalno spaljivanje Fašnika i zabava i veselje u fašničkom šatoru. Maškarane skupine odlično su se zabavilie, i već sada smišljaju maske za iduću godinu. Na sam fašnički utorak pojedite još koju krafnu, jer nakon fašničkih ludorija slijedi – korizmeno doba.

foto: rr

Veliku FOTOGALERIJA 53. Međimurskog fašnika koju je zabilježio autor Mario Golenko pogledajte OVDJE. Pogledajte i nekoliko VIDEO zapisa.

Ostavi komentar