Florijan Rendarić prvi pacijent kojem su pacemaker ugradili naši kardiolozi

florijan rendarić i mihajlo kovačić (1)_pacemakeri
Presretni Florijan Rendarić i njegov liječnik Mihajlo Kovačić

Florijan Rendarić iz Štrukovca, koji ima 78 godina, prvi je od tri pacijenata kojima je u našoj čakovečkoj Županijskoj bolnici ugrađen trajni elektrostimulator srca, odnosno pacemaker. Naša je bolnica 27. kolovoza počela s ugradnjom srčanih pacemakera na Odjelu za intervencijsku kardiologiju koju su javnosti službeno predstavili Tomislav Novinščak, ravnatelj bolnice i Mihajlo Kovačević, dr. med., spec. interne medicine i voditelj Odjela. Logičan je to slijed dobrog rada i ulaganja u ljude i opremu Odjela za intervencijsku kardiologiju koji se može pohvaliti s 10-tak mladih, iskusnih i vrsnih kardiologa.

Do sada se taj zahvat nije radio u našoj bolnici

Srčanim bolesnicima ugradnja pacemakera nije bila dostupna u čakovečkoj bolnici pa su se takvom zahvatu podvrgavali uglavnom u Varaždinu, Koprivnici ili Zagrebu.

Svi liječnici prošli su dodatnu obuku za obavljanje takve vrste operacija u zagrebačkim klinikama, a prve operacije obavljat će uz pomoć docenta dr. sc. Vedrana Velagića s KBC-a Zagreb, inače rođenog Čakovčanina s kojim Odjel njeguje dobru suradnju.

– U našoj županiji mjesečno postoji potreba za 4 do 6 ovakvih zahtjeva te naši pacijenti više neće morati odlaziti u druge gradove, već će sve moći napraviti u Čakovcu, naglasio je Mihajlo Kovačić.

Nema liste čekanje

S obzirom na broj pacijenata koji trebaju takav operativni zahvat, procjenjuje se kako se neće stvarati liste čekanja.

– Pacijenti koji trebaju pacemaker čekat će eventualno dva do tri dana jer se ne radi o postupku kojim promptno spašavamo život, ističe voditelj Odjela Kovačić. Pretpostavljam kako ćemo odrediti jedan dan u tjednu kada ćemo se posvetiti samo tom zahvatu. Naravno, sve je podložno promjenama.

Prvi pacijenti već su kod svoje kuće

Samo dan nakon operacije, odnosno ugradnje pacemakera, posjetili smo Florijana Rendarića koji se uspješno oporavlja u bolesničkoj sobi. 

– Napišite da je doktor Kovačić moj spasitelj, da su svi od liječnika do sestara jako profesionalni i ljubazni te da im se svima zahvaljujem, nije prestajao s pohvalama zadovoljan pacijent Florijan.

Prema njegovim riječima, probleme sa srcem ima unatrag nekoliko godina i osim što je polaskan kako je prvi dobio pacemaker u Čakovcu, zadovoljan je što nije na zahvat morao ići van Međimurja, jer kako bi ga inače “stara baka” došla posjetiti.

Odjel se nastavlja razvijati u Centru izvrsnosti 

Iako uvođenje programa ugradnje pacemakera nije bila nužna potreba jer su čakovečki liječnici uspostavili dobru suradnju s obližnjim bolnicama, razvojem Regionalnog centra to se naprosto nametnulo kao logičan korak dalje.

– Što se tiče intervencijske kardiologije, radimo sve vrste akutnih koronarnih sindroma i akutna stanja u kardiologiji. Uz to radimo i kompleksne intervencije koje radi mali broj intervencijskih kardiologa u Hrvatskoj i šire.

– Okupljamo ekipu, etabliramo Odjel i za sada odlazaka nema jer su međuljudski odnosi dobri, kao i mogućnost rada i razvoja, pojašnjava 36-godišnji voditelj Odjela Kovačić. Slaže se jedna mlada ambiciozna ekipa koja se trenutno sastoji od 4 intervencijska kardiologa te dva specijalizanta.

Uz početak rada programa implantacije trajnih elektrostimulatora srca, s radom počinje i ambulanta za kontrolu elektrostimulatora.

Što je pacemaker i kako radi

Elektrostimulator srca (eng. pacemaker) je uređaj koji služi za električnu stimulaciju rada srca. Sastoji se od kućišta veličine kutije šibica koje sadrži bateriju, elektronički sklop i elektrode: jedna ili dvije tanke žice koje se pod kontrolom rentgenskog uređaja postavljaju u srce. Kućište se malom operacijom u lokalnoj anesteziji postavlja pod kožu u područje ispod lijeve ili desne ključne kosti. Elektrode se kroz venu uvode u desnu pretklijetku i klijetku.

Ugradnja trajnog srčanog pacemakera radi se uglavnom kod bolesnika s raznim aritmijama srca od usporenog do ubrzanog srčanog ritma. U tom slučaju uređaj nadgleda srčani ritam i uključuje se tek kada broj otkucaja padne ispod zadane vrijednosti i svojim strujnim impulsima pokreće srce.

Baterija pacemakera traje razmjerno dugo, što ovisi o postotku vremena u kojem se uključuje i još nekim individualnim značajkama bolesnika. Najčešće je to 8-10 godina.

– Pacemaker se redovito kontrolira bežičnim putem pomoću programatora kojim mi komuniciramo sa sustavom, pojasnio je Mihajlo Kovačić. Pretraga je ambulantna, traje 15-tak minuta i obično se radi jednom godišnje. 

Dođe li do problema, odnosno slabljenja baterije, ona se mijenja malom operacijom u lokalnoj anesteziji koja je puno jednostavnija od prve operacije jer nije potrebno mijenjati elektrode, već samo kućište s baterijom.

– Sam zahvat ugradnje uređaja je vrlo jednostavan i ovisi o tipu pacemakera. Istina, uvijek su moguće komplikacije, ali ako je sve u redu, sve je gotovo za oko pola do sat vremena i pacijent već može drugi dan ići doma, pojasnio je kardiolog Vedran Velagić. Uređaj je moguće ugraditi i preko Dnevne bolnice.

Pacemaker omogućuje normalan život

Život s pacemakerom za većinu je osoba potpuno normalan i nakon prve faze po ugradnji, obično 6-8 tjedana dok sve ne zaraste, moguća je potpuno uobičajena tjelesna aktivnost, bez bitnih ograničenja. Nositelji uređaja, nakon ugradnje dobivaju iskaznicu koju moraju nositi sa sobom, kako bi podaci o sustavu i parametrima ugradnje uvijek bili dostupni u slučaju hitnog medicinskog zbrinjavanja ili kod putovanja, primjerice, ukoliko se moraju zaobići detektori metala. U novije vrijeme postoje i elektrostimulatori s kojima bolesnici, prema potrebi, kasnije mogu ići i na pretragu magnetskom rezonancijom.

Zahvat je poticaj i za liječnike

– Uz ulaganje u najmodernije i sofisticirane uređaje kojima opremamo ordinacije i sale želimo na ovaj način dati poticaj mladim ljudima i našim doktorima da razvijaju svoj potencijal i napreduju. Ulaganje u ljude nema alternativu i to je plan kojeg se držimo u sinergiji s Međimurskom županijom kao osnivačem, istaknuo je tom prilikom, ravnatelj bolnice Novinščak.


Ostavi komentar