Dva desetljeća Općine Sveta Marija

Načelnici-22
Đurđica Slamek, Milenko Kanižaj i Marija Frančić načelnici općine Sveta Marijaiz redova HSS-a

Općina Sveta Marija slavi svoj 20. rođendan! Tim tijekom trotjednog slavlja organiziran je čitav niz događanja na koja smo vas već upozorili i o mnogima izvijestili.

Ovog četvrtka 10. kolovoza bit će održano protokolarno slavlje – svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj će biti govora o jubileju, a zaslužnim pojedincima i udrugama bit će uručena općinska priznanja.

Podsjetimo, sve do 1997. godine kada je formirana općina Sveta Marija njena sadašnja  naselja Donji Mihaljevec i Sveta Marija bila su u sastavu općine Kotoriba. Za to nije bilo osobito utemeljenih razloga niti prirodnih, niti povijesnih, niti gospodarskih, niti geoprometnih,  a ponajmanje društvenih. Mještanima ovih naselja to nikako nije odgovaralo jer u tadašnjoj tvorevini općine Kotoriba oni nisu vidjeli zajedničkih interesa. Baš nikakvih.

Srećom to je prepoznato i na državnoj razini, a ključnu ulogu u tome, prisjeća se Đurđica Slamek, aktualna načelnica općine Sveta Marija odigrao je Marijan Ramušćak, u ono vrijeme međimurski župan. Upravo njemu, ali i aktivistima, Sveta Marija ima zahvaliti što već dva desetljeća ima vlastitu općinu.

  • On nam je najviše pomogao u našem stremljenju da se osamostalimo. Moram u toj stvari istaknuti i izniman doprinos Ivana Žižeka, Stjepana Vlaha, Željka Maroševića i Ede Kvakana. Oni su uz još neke druge bili ti koji su uz ostalo skupili potpise za peticiju i pokrenuli postupak izdvajanja iz sastava općine Kotoriba. Bio je to mudar potez. Mi nikad nismo bili vezani na Kotoribu, dosta smo od nje udaljeni, a apsurd je bio što smo do sjedišta tada svoje samouprave morali preko općine Donji Vidovec. Od osamostaljenja do danas puno se ovdje napravilo unatoč skromnim proračunskim sredstvima, naglašava  načelnica Slamek.

Zahtjevnog posla vođenja Općine voljom građana i stranke prvi se prihvatio Milenko Kanižaj(HSS), načelničku palicu preuzela je u čak dva i pol mandata Marija Frančić(HSS), potom u jednom mandatu Dean Hunjadi(SDP) i sada Đurđica Slamek(HSS).

Dean Hunjadi, za načelnika dolazi 2009. godine

Tijekom godina u ovoj maloj općini prebrodili su mnoge izazove, naselja lijepo uredili i komunalno opremili te doprinijeli kvaliteti življenja. Svim silama upiru u to da mladi ostanu živjeti u ovoj sredini. Pokreću projekte, iznalaze sredstva za njihovu realizaciju, dobro im ide. Optimistični su i puni vjere da će uspjeti zadovoljiti potrebe mještana općine unatoč malom proračunu koji ih sputava u realizaciji planiranog i ostvarenju mnogih pametnih zamisli. No ne očajavaju, još je godina pred njima.

Ostavi komentar