17.8 C
Čakovec
Nedjelja, 3 ožujka, 2024

ZZJZ Međimurske županije: ‘Bilježimo rast oboljelih od COVID-19, preporučuje se cijepljenje’

U nastavku prenosimo u cijelosti obavijest o početku cijepljenja protiv COVID-19, a koju šalje Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije:

Dolaskom jeseni očekuje se pojačan intenzitet cirkulacije SARS-CoV-2 virusa što za osobe starije životne dobi i osobe s kroničnim bolestima predstavlja zdravstveni rizik. U Hrvatskoj i brojnim drugim zemljama EU, od kraja kolovoza 2023.g. zamjećuje se postupan porast broja oboljelih od COVID-19. Među identificiranim podvarijantama virusa, najčešće se nalaze XBB.1.5 i njemu slične podvarijante.

I u Međimurskoj županiji bilježimo porast broja oboljelih od COVID-19 bolesti, tako je 7-dnevna incidencija 65/100000 stanovnika, a 14-dnevna incidencija 123/100000 stanovnika, s tendencijom i daljnjeg rasta.

Smatra se da imunitet, bilo stečen prirodnom infekcijom, bilo stečen cijepljenjem, postupno slabi, a tome dodatno doprinosi i pojava novih podvarijanti virusa.

Iz tog razloga, preporučuje se cijepljenje, osobito osobama s povećanim rizikom od razvoja teških oblika bolesti COVID-19.

Dostupno je novo mRNA cjepivo temeljeno na XBB.1.5 podvarijanti virusa SARS-CoV-2, a koja se očekuje da će dominirati u jesen/zimu 2023.g. Također, dostupna su i mRNA cjepiva temeljena na BA.4/5 podvarijantama, za koje se također očekuje da će pružiti solidnu zaštitu od prevladavajućih XBB.1.5 podvarijanti.

Cijepljenje se za sada provodi samo za rizične skupine stanovništva:

a) osobe od 65 godina životne dobi i starije

b) korisnici domova za starije osobe, te institucija za njegu kroničnih bolesnika (bez obzira na dob, uključujući i djecu), kao i radnici domova za starije osobe, te institucija za njegu kroničnih bolesnika

c) osobe, uključujući i djecu, s kroničnim oboljenjima, posebice oboljenjima srca i pluća, posebno djecu s oštećenom plućnom funkcijom (cistična fibroza, kronična astma, bronhopulmonalna displazija) i s kongenitalnim manama

d) odrasli i djeca s kroničnim bolestima metabolizma (uključujući dijabetes melitus), kroničnim bolestima jetre, kroničnim bolestima bubrega, hemoglobinopatijama i oštećenjem imunološkog sustava (uključujući HIV infekciju)

e) trudnice

f) zdravstveni djelatnici/osoblje u jedinicama intenzivne skrbi, odjelima s posebno osjetljivim bolesnicima (npr. hematološki i onkološki odjeli) i hitnim bolničkim prijemima.

Većini osoba navedenih pod točkama od a) do f) preporučuje se cijepljenje (ili docjepljivanje) jednom dozom varijantnog cjepiva XBB.1.5, neovisno o tome jesu li ranije cijepljeni i/ili su preboljeli COVID-19, te neovisno o tome kojom su vrstom cjepiva ranije cijepljeni. Ako je osoba ranije cijepljena ili preboljela COVID-19, jesenska doza cjepiva se preporučuje najmanje šest mjeseci od preboljenja bolesti, odnosno 6 mjeseci od zadnjeg cijepljenja protiv COVID-19. Za teško imunokompromitirane osobe preporučuje se primjena dvije doze cjepiva s razmakom od 3 mjeseca.

Cijepljenje osoba za koje je cijepljenje preporučljivo (gore navedene kategorije) u RH  je počelo 18. rujna 2023.g., a u našem Zavodu u petak 22.09.2023.g.

Obzirom da se u bočici nalazi 6 doza cjepiva, kako bi se smanjio rasap cjepiva, cijepljenje će se u našem Zavodu provoditi petkom od 12 – 14 h u prostorima Djelatnosti za epidemiologiju ZZJZ MŽ.

Ukoliko će interes za cijepljenjem biti značajno veći, povećati će se broj dana za cijepljenje, odnosno, moći će se cijepiti i u ambulanti kod izabranog liječnika, pogotovo kad dođe cjepivo protiv gripe.

Za korisnike domova za starije osobe i institucija za njegu kroničnih bolesnika i za djelatnike tih ustanova, organizirati će se cijepljenje u domovima.

Za zdravstvene djelatnike i kronične bolesnike na dugotrajnom liječenju u stacionarnim zdravstvenim ustanovama, te za dijalizirane bolesnike, će se isto tako organizirati cijepljenje u pripadajućim zdravstvenim ustanovama.

Od početka studenog i nadalje, mogu se cijepiti sve ostale osobe, koje ne pripadaju kategorijama stanovništva za koje je cijepljenje preporučeno, ako žele.

U tom slučaju se također primjenjuje jedna (1) doza cjepiva, neovisno o prethodnom cijepljenju i/ili preboljenju i o vrsti ranije primijenjenog cjepiva, a razmak od zadnje doze cjepiva ili preboljenja do primjene jesenske doze preporučljivo je da bude minimalno 12 mjeseci. Ako cjepivo XBB.1.5 ne bude dostupno, moći će se cijepiti/docijepiti BA.4/5 cjepivom.

Preporuke HZJZ-a za cijepljene su objavljene na njihovoj web stranici: https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2021/11/Privremene-preporuke-za-cijepljenje-protiv-bolesti-COVID-19-%E2%80%93-jesen-2023.-godine.pdf

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE