Vrhovni sud: 30 učitelja OŠ Prelog mora vratiti novac državi i platiti 17.500 kn sudskih troškova

Nina Lesinger
Ravnateljica OŠ Prelog Nina Lesinger, Foto: Međimurska županija

Učitelji Osnovne škole Prelog koji su prije 12 godina tužili školu zbog neisplaćenog smjenskog rada i nakon pravomoćne presude Županijskog suda u Varaždinu 2012. godine dobili novac, ovih su dana primili presudu Vrhovnog suda prema kojoj taj novac trebaju vratiti, i to s kamatama!

Uz to, trebaju nadoknaditi i 17.500 kuna sudskih troškova, pše večernji.hr.

Tridesetak učitelja je uz pomoć sindikata podiglo tužbe i 2007. godine dobili prvostupanjsku presudu na Općinskom sudu u Čakovcu, koju je kasnije potvrdio i Županijski sud. Dobili su od 3000 do 8600 kuna, ne računajući kamate. No, odvjetnik Ivan Kusalić iz Zagreba koji je zastupao školu zatražio je reviziju i nakon pet godina Vrhovni sud je odbacio zahtjeve učitelja.

Predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić kaže da će s pravnicima idućih dana razmotriti presudu i vidjeti kakve će biti posljedice.

– Ne bih se zaletavao s time da će itko bilo što trebati vraćati. Ne treba stvarati paniku oko toga. Ovdje se radi o jednoj školi i naći ćemo rješenje – kaže Stipić koji cijeli slučaj naziva apsurdnim. Epilog te neobične priče ovisit će o tome hoće li škola, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja koje osigurava novac za plaće prosvjetnih djelatnika, inzistirati na tome da učitelji vrate novac.

– Ne mogu ništa komentirati dok se ne čujem s Ministarstvom i sa svim uključenim učiteljima. Bit će to tijekom ovog tjedna – kaže ravnateljica OŠ Prelog Nina Lesinger, koja je također na popisu učitelja kojima je bio isplaćen novac, no u vrijeme podizanja tužbe nije bila ravnateljica škole.

Ostavi komentar