VIDEO i FOTO: Međimursko ‘bajanje’ i bandisti na tradicionalnom Štefanju u Hodošanu

Blagdan prvomučenika Svetog Stjepana obilježava se svake godine 26. prosinca dan nakon Božića. Taj dan svoj imendan obilježavaju svi Stjepani i Stjepane koje se od milja zove Štef, Štefek, Štefice ili Pišteki!

U Hodošanu je danas bilo vesele jer u kući žive čak dva Stjepana, Vadlja i Vuk koji slave svoj imendan. Tradicija okupljanja na taj dan podrazumijeva glazbu, bandiste i božićno ‘bajanje’ koje su ove godine zamijenile mlade nade, braća Matija i Jura Ovčar.

Za blagdanskim stolom, glavne kuharice Đurđa Vuk i baka Cecilija Vadlja pripremile su obilje tradicionalne i domaće hrane koja se sastoji od svinjetine, peradi i junetine, mlinci i nezaobilazne gibanice od jabuka, sira i višnji.

Najstarija ukućanka, Cecilija Vadlja koja je ove godine napunila 81. rođendan, podijelila je priču kako su nekad božićni praznici izgledali kad je ona bila mala. Rođena je u Hodošanu gdje je i provela cijeli život, odgojeći troje djece, a danas ima četiri praunuka i troje praunučica.

-Kao mala djevojčica posebno sam se veselila božićnim praznicima, jer smo onda imali pravo blagovanje. Rasli smo u siromašnim uvjetima pa je za nas to predstavljalo vrijeme obiteljskog okupljanja i tradicionalnih jela kojih u ono doba nije bilo svakodnevno. Prije Božića se klala svinja, te se dio mesa odvajao za juhu s ‘petrožulom’, a ostatak se pekao uz domaće mlince. Bilo nas je puno, dvanaestero u istoj kući, puno djece, pa smo za Badnju večer kitili bor orasima i jabukama, a spavali smo na slamici koju su pripremili naši stari, ispričala je prisjećajući se onih dana baka Cecilija.

Najstarija ukućanka Cecilija Vadlja
Najstarija ukućanka Cecilija Vadlja

Već kao odrasliji, često su po visokom snijegu išli na polnoćku u crkvi Sv. Jurja u Trnju, a na božićno jutro ih nisu dočekali pokloni kako je danas normalno. Baka Cecilija u obitelji ima dva Štefa, sina i zeta pa je tako obiteljsko okupljanje za Štefanje u velikom slavlju.

-Kad sam bila trudna sa sinom nisam znala kad će se točno roditi, ali s obzirom da se rodio početkom prvom mjeseca bilo mi je logično da ga nazovem Stjepan. Nekad su se imena davala prema katoličkom kalendaru i svecima, pa je tako moj najstariji sin dobio ime po prvom kršćanskom mučeniku, kaže Cecilija.

Jutro na Štefanje je selo probudila glazba s bandistima koji su hodali po kućama, kako bi okrijepili sebe i zabavili ukućane. Dečki pak su hodali po kućama i ‘bajali’ kako bi dobili komad kolača. Danas je ta tradicija rijetka, makar ju Vadljovi i Vukovi još održavaju.

Glavna kuharica Đurđa Vuk
Glavna kuharica Đurđa Vuk

U nastavku pogledajte kako izgleda tradicionalno hodošansko božićno ‘bajanje’, te kako mlade glazbene nade dočekaju goste ulaznim maršom!

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE