14.4 C
Čakovec
Četvrtak, 18 travnja, 2024

Udruge MIS i MIK predstavit će se posjetiteljima manifestacije MESAP Libar

Udruge Mladi informatičari Strahoninca (MIS) i Međimurski informatički klub Čakovec (MIK) predstavit će javnosti svoje aktivnosti u radu s djecom i mladima na sajmu knjiga MESAP LIBAR 2018., koji će se održati u Nedelišću od 13. do 15. travnja.

Osim informiranja o aktivnostima udruga, tečajevima i radionicama, poseban naglasak će staviti na mogućnost da djeca i mladi mogu provjeriti svoja informatička znanja. Ujedno, bit će to prilika za dobivanje odgovora zanimljivih tema iz svijeta računala, računalnih algoritama, robotike, Internet stvari (IoT), web tehnologija i mnogih drugih povezanih tema.

Postavit će 10 računala namijenjenih posjetiteljima, neke od robotičke opreme te neke od radova koji su razvili članovi. Poseban trend su micro:bit računala koja ćemo imati pripremljena za rad s njima, pa će učenici moći i nešto novog naučiti.

Da bis prikazali mogućnost upotrebe micro:bit računala, a u svrhu popularizacije i razbijanja mitova, predstavit će vlastitu računalnu igru kodnog imena “Micro:bit(ka) kuglica“.

Računalna je to igra u kojoj sudjeluju osam igrača, od kojih svaki svojim micr:obitom bežično upravlja sa svojom kuglom na ploči koja nagnuta te djeluje gravitacijska sila. Sve to je prikazano na projekcijskom platnu čime je postignuta velika dinamičnost i uključenost igrača. Igrači pomoću naginjanja micro:bitova pomiču svoju kuglu. Svaki od 8 micro:bitova šalju bežično signale devetom micro:bitu spojenom s računalom, koje pokreće računalnu igru te je projicira na projekcijsko platno. Igra započinje postepenim smanjivanjem plohe gdje su kugle igrača. Kugla koja se nađe izvan te plohe (is)pada, pa je cilj da igrač sa svojom kuglom ostane na sredini plohi. Guranjem protivnika, taktiziranjem, procjenjivanjem gravitacijske sile i dovitljivošću igrača dolazimo do pobjednika, a to je onaj kojem je kugla ostala na radnoj plohi.

Udurga IRIM koju je osnovao Nenad Bakić, s kojom udruge usko surađuju, donator je vrijednih nagrada koje čekaju 3 najbolje plasirana igrača. Službeno natjecanje počinje u nedjelju, 15. travnja, u 15 sati. Ostali dane djeca će slobodno moći isprobavati igricu, vježbati svoja igračka umijeća te se predbilježiti za natjecanje. Važno je da svaki igrač sa sobom ponese dvije AAA baterije neophodne da micro:bit računalo bežično funkcionira.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE