U Prelogu izložba karikatura poznatog međimurskog karikaturista Ivana Haramija Hansa

Foto: Muzej Croata insulanus Grada Preloga

U Multimedijalnoj dvorani Muzeja Croata insulanus Grada Preloga od 4. do 23. prosinca 2020. godine biti će otvorena izložba karikatura Ivana Haramije Hansa, poznatog hrvatskog karikaturista i dobitnika brojnih nagrada.

Muzeju Croata insulanus Grada Preloga obitelj Haramija donirala je Zbirku karikatura Ivana Haramije Hansa u prosincu 2017. godine te je inventarizirano 370 djela. Svojim činom obitelj Haramija potaknula je građane Preloga, njegove prijatelje i kolege da djela Ivana Haramije Hans doniraju Muzeju Croata insulanus.

Kroz 2020. godinu tako je prikupljeno još 25 djela. Samim time zaključujemo da je Ivan Haramija Hans svojim djelovanjem pozitivno i poticajno djelovao na razvoj umjetnosti karikature u Hrvatskoj, kao i na razvoj likovne umjetnosti u regiji kojoj je proveo veći dio života.

Ivan Haramija Hans (1946.- 2014.), rođen je u Prelogu gdje je završio pučku školu, dok je gimnaziju završio u Čakovcu. Diplomirao je 1968. godine na Pedagoškoj akademiji u Čakovcu, smjer likovni pedagog. Radio je kao učitelj u Prelogu i Donjoj Dubravi.

Bio je urednik humorističkih listova Pikač (1967. i 1968. godine) i Feferon (1981.–1990. godine). Godine 1980. zaposlio se u Podravci u Koprivnici na mjestu organizatora kulturnih djelatnosti gdje ostaje raditi sve do umirovljenja. U listu Podravka i povremeno u Glasu Podravine više od 30 godina objavljivao je karikature. Prve karikature objavljene su mu 1967. godine u časopisu Grabancijaš, a nakon toga surađuje s velikom brojem novina u zemlji i inozemstvu.

Objavio je više od 12 000 karikatura, izlagao je na dvadesetak samostalnih izložbi karikatura te je sudjelovao na 200-tinjak skupnih izložbi na svim kontinentima. Objavio je četiri knjige karikatura Prst u oko (9181.), Na nišanu (1990.), Zdravlje je najbolja medicina(1998.) i Hans (2004.). Ilustrirao je više knjiga i publikacija. Jedan je od osnivača Hrvatskog društva karikaturista. Njegove karikature i smisao za humor oduševljavale su čitatelje listova i posjetitelje izložbi diljem Hrvatske i svijeta. Za svoj rad primio je preko stotinu nagrada i priznanja.

Izložbu je moguće posjetiti uz pridržavanje uputa za posjetitelje koje se nalaze na POVEZNICI.

Ostavi komentar