15.8 C
Čakovec
Petak, 2 lipnja, 2023

Tomislav Marković predsjednik čakovečkog HDZ-a o EU projektima za Čakovec koje sufinancira Vlada

Tomislav Marković, predsjednik HDZ-a Grada Čakovca, uputio je medijima priopćenje vezano uz EU projekte u Gradu Čakovcu, koje sufinancira Vlada RH.

-Vlada RH preko fondova Europske unije osigurala nova sredstva za daljnji razvoj gospodarstva u Čakovcu i Međimurskoj županiji, poručio je u priopćenju predsjednik čakovečkog HDZ-a.

Donosimo ga u nastavku:

– Hrvatska u ovom desetljeću ima na raspolaganju gotovo 30 milijardi eura kao najsnažnije financijske poluge za ekonomski razvoj i za gospodarski rast, a sve zahvaljujući članstvu Republike Hrvatske u Europskoj uniji te aktivnoj i uspješnoj politici Vlade Andreja Plenkovića po pitanju privlačenja i iskorištavanja financijskih sredstava.

Ulaganjem u poslovnu zonu otvaraju se nova radna mjesta

Spomenuta sredstva mijenjaju na bolje sve dijelove Hrvatske, time i Međimursku županiju u kojoj su realizirani brojni projekti, no stižu i novi. Jedan od njih je i Izgradnja osnovne zajedničke infrastrukture u poslovnom parku Međimurje, na dijelu gospodarske zone istok – sjeverni dio u Čakovcu. Projekt je vrijedan više od 1,2 milijuna kuna.

– Ovo je samo jedan od brojnih primjera načina rada ove Vlade i resornih ministarstva, gdje našim sposobnim poduzetnicima stvaramo okvire i uvjete za njihov daljnji rast i napredak. Bilo da se radi kroz zakonske izmjene, kroz izmjene poreznog sustava ili na ovaj način, gdje opremamo gospodarsku zonu, stvaramo uvjete i dajemo šansu našim gospodarstvenicima da krenu u nove poslovne izazove. Nakon što mi realiziramo te okvire, na njima je da krenu s investicijama u gospodarskom sektoru, a poznavajući naše sposobne poduzetnike ne sumnjam u njihov uspjeh – kazao je ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine te predsjednik HDZ-a Međimurske županije Darko Horvat. Naglašava i kako je 85 posto sredstva osigurano iz fondova EU, točnije iz programa za Konkurentnost i koheziju. Vlada premijera Plenkovića osigurala je dodatnih 7,5 posto iznosa te isti iznos osigurao je i Grad Čakovec.

Prvi čovjek čakovečkog HDZ-a Tomislav Marković istaknuo je da je upravo takav način rada važan dio političkog programa stranke.

– Kada smo razgovarali s građanima na koji način vidimo daljnji razvoj našeg Čakovca i Međimurja, upravo je iskorištavanje EU fondova te ulaganje u gospodarstvo bila jedna od središnjih točaka našeg programa, kao i suradnja s Vladom RH. Preko ovog projekta ispravnost takve politike se i potvrđuje – zaključio je Marković.

Očuvanjem okoliša do povećanja životnog standarda

Vlada je za razvoj Međimurske županije izborila i međužupanijski projekt kojim će se zaštita prirode u Međimurju dići na novu razinu. Programom prekogranične suradnje Interreg V-A Mađarska-Hrvatska osigurano je više od 466 tisuća kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj za obnovu ekološke raznovrsnosti Međimurske te mađarske Zala županije. Ciljevi ovog projekta su pružanje boljih životnih uvjeta u gradskim sredinama, razvijanje svijesti o očuvanju prirode kao i obnova biološke raznolikosti. Također, cilj je i zaštititi prirodna dobra i očuvati te poboljšati kvalitetu staništa ptica i divljih životinja. Strategije očuvanja prirode uključuju i poticanje na korištenje obnovljivih izvora energije.

Programom Interreg Europska unija želi razviti suradnju prekograničnih susjednih regija. To je jedan od načina provođenja kohezijske politike i na taj način promiče se skladni razvoj različitih dijelova teritorija Europske unije. Ova suradnja između Hrvatske i Mađarske nastavak je petnaestogodišnjeg programa kojim se želi ojačati lokalno gospodarstvo te poboljšati i poticati veze između tijela lokalnih i regionalnih samouprava, kao i očuvati prirodna dobra.

U vremenima ekoloških katastrofa bitno je prepoznati Međimurje kao regiju s bogatom florom i faunom i kao regiju u kojoj je moguće maksimalizirati obnovljive resurse. Ulaganje u prirodu je ulaganje u zdraviji i kvalitetniji život žitelja Međimurja. Želimo očuvati i važnost naših dviju rijeka koje su neiscrpan izvor energije, a omogućavaju i različite oblike rekreacije. Višestoljetna povezanost Međimurja i Zala županije pridaje važnosti kooperacije na ovom području. (Za HDZ Čakovec, Tomislav Marković)

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,588FanoviLajkaj
612SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE