Sveti Martin na Muri: Skela na Muri kraj mosta dobiva novi sjaj!

Nakon obnove mlina na Muri, konačno je došlo vrijeme da se u red dotjera i skela na Muri kod mosta koji vodi prema Sloveniji.

Skela ili Brod na Muri kako je uobičajeno zovu mještani, nekada je svakodnevno služila za prijevoz ljudi, automobila ili robe s jednog kraja obale na drugu, no kada se napravio most potreba za tim je nestala, pa je skela ostavljena na tom mjestu za turističke svrhe.

Skela mora u sanaciju zbog dotrajalosti

S godinama i pod utjecajem kiše, snijega i vjetra dotrajao je drveni dio koji se nalazi iznad metalnih kompova, odnosno čamaca. S obzirom na to da se u njezinoj blizini uređuje Skelarska hiža, bilo je potrebno pod hitno urediti i skelu. Zato je bila prošlog tjedna angažirana tvrtka Patafta i sinovi čiji su djelatnici iz Mure izvukli skelu i postavili je uz Skelarsku hižu.

– Postupak je bio hitan zbog straha da se ne podigne Mura i otkači skelu te ju povuče za sobom prema Murskom Središću i još ošteti i naš Mlin na Muri-  kazao nam je Martin Srša, zamjenik svetomartinskog načelnika kojeg smo susreli prilikom vrlo zahtjevnog posla, podizanja skele.

Drveni dio koji je sad bio napravljen od borovine zamijenit će se hrastovim drvom. Kompovi koji su bili napravljeni prije otprilike 11 godina zatečeni su u dosta dobrom stanju. Samo vađenje skele iz Mure, kako saznajemo, koštat će općinu oko 15.000 kuna.

Cijeli projekt Rekonstrukcija i opremanje riječne skele Sveti Martin na Muri te prilazne rampe općina je kandidirala prema LAG-u, te se još čekaju rezultati natječaja nakon čega će se nastaviti obnova skele, a tada će biti i poznat podatak koja će firma raditi na njezinoj obnovi.

Keramičarski radovi u Skelarskoj hiži

Polako, ali sigurno Skelarska hiža koja  se nalazi uz navedenu skelu dobiva svoj konačni oblik. Nedavno su dovršeni vodoinstalaterski radovi, sustav odvodnje i dovod vode te slijede keramičarski radovi. U devetom mjesecu, kako saznajemo, ove godine trebali bi započeti i završni radovi.

Tako će se na području Svetog Martina na Muri konačno u jednu posjetiteljsku cjelinu zaokružiti svi sadržaji koji tamo već postoje: mlin i mlinarska hiža, skela i skelarska hiža te ergela međimurskog konja.

U tijeku je i rekonstrukcija nasipa uz rijeku Muru koju općina radi u suradnji s Hrvatskim vodama. Trenutno se ruši šuma uz stari tok rijeke Mure. Vrijednost izgradnje nasipa u dužini od dva kilometra je sedam milijuna kuna, što čini cijeli projekt jednom od kapitanih investicija u općini. Navedenim projektom izmjestit će se  županijska cesta i dobiti novi prostor za potrebe mještana.

Ostavi komentar