0 C
Čakovec
Subota, 9 prosinca, 2023

Suze sv. Lovre: Astronomsko društvo Vega poziva na gledanje s Mađerkinog brega

Kao i svake godine oko spomendana sv. Lovre događa se maksimum aktivnosti meteorskog roja Perzeidi, poznatog i kao Suze sv. Lovre.

A ove godine po prognozama maksimum će se dogoditi u noći sa 12. na 13. kolovoza pa astronomska društva udružena u Hrvatski astronomski savez tim povodom organiziraju astronomska motrenja teleskopima jer će se osim najljepšeg meteorskog roja u godini, moći pogledati Venera, Mars, Saturn i Jupiter.

Ovom prigodom Hrvatski astronomski savez poziva gradove i općine na gašenje javne rasvjete 12. kolovoza kako bi što bolje mogli uživati u ovom nebeskom spektaklu.

Meteorski roj Perzeidi će ove godine prema prognozama svoj maksimum aktivnosti imati u noći sa 12. na 13. kolovoza 2018. Prognozira se prosječna aktivnost od 60 do 70 meteora na sat, a uvjeti za opažanje će biti izvanredni jer nema Mjeseca koji bi nam inače svojom svjetlošću smanjivao mogućnost vidljivosti meteora. Najbolje vrijeme za opažanje će biti od ponoći do zore. Obzirom da nema Mjeseca, ovaj nebeski vatromet pogledajte i u noći prije samog maksimuma sa 11. na 12. kolovoza 2018.

Nađite mjesto što dalje od rasvjete i svjetlosnog onečišćenja i uživajte u ovom nebeskom spektaklu, kažu iz Hrvatskog astronomskog saveza.

Gledanje se organizira i u Međimurju:
Datum i vrijeme: 11.08. – od 21:00
Mjesto: Mađerkin breg (gornje Mađimurje)
Organizator: Astronomsko društvo Vega

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE