STUDENT MARKO FRANJIĆ iz Čakovca karijeru gradi na razvoju gaming industrije: – Razmišljam osnovati firmu, ali u Novskoj!

Marko Franjić
Osim što završava diplomski rad na temu programiranja videoigara, Marko svakog tjedna odlazi u Novsku gdje poučava mlade programere, a ovog je svibnja izabran za predsjednika Erasmus studentske mreže u Zagrebu

Gaming je industrija koja najbrže raste i zarađuje. Hit je kod osmaša koji u Hrvatskoj jedino od ovog ljeta u Tehničkoj školi Sisak mogu upisati smjer tehničar za razvoj videoigara. U fokusu diplomskog rada Čakovčanina Marka Franjića (24) upravo je programiranje videoigara. Student je Fakulteta elektronike i računarstva. U rodnom gradu završio je treću osnovnu školu Čakovec, a potom Gimnaziju Josipa Slavenskog, prirodno-matematički smjer. U Gimnaziji ga je privukla vještina programiranja i odlučio je upisati FER. 

Industrija koja je vani biznis, kod nas je u povojima

*Zašto profesionalnu karijeru želiš razvijati u industriji videoigara?

– Zadnjih godinu dana odlučio sam se specijalizirati u industriji videoigara. Kod nas je industrija videoigara još uvijek u povojima, dok je u inozemstvu ta branša već godinama hit zvanje. Naše tvrtke koje se bave tim područjem većinom rade za strana tržišta, a ne za domaće. Volio bih ostati u Hrvatskoj i razvijati to područje u IT sektoru na jednom višem standardu. Ljudi u našoj zemlji znaju raditi u IT sektoru, ali se odlazi u inozemstvo zbog boljih uvjeta, plaća i kvalitetnijih uvjeta.

* Problematika je šira. U Hrvatskoj nema mnogo mogućnosti upisati smjer za područje gaminga?

– Mi tek trebamo izraditi standarde za nove studijske programe za razvoj videoigara. Na FER- nema profesora koji se time bave. Zadovoljan sam što se moja mentorica prof. dr. sc. Lea Skorin-Kapov oduševila kad sam predložio temu za diplomski i dala zeleno svjetlo za nju. Vezana je za projekt na kojem radim posljednjih godinu dana. S timom radim pionirski posao u razvoju početnog programa za razvoj videoigara. Našu smo ideju predstavili na konferencijama prošle jeseni u Zagrebu i Dubrovniku ovog proljeća. U diplomskom se bavim neuronskom mrežom koja se mnogo koristi u području umjetne inteligencije i videoigrama. Početkom srpnja je obrana diplomskog.

Marko Franjić
Zahvaljujući radu na ERASMUS projektima Marko se u lipnju dodatno educirao u Bonnu na internacionalnoj radionici u području menadžmenta

* Uz pripremanje diplomskog Marko svakotjedno odlazi u Novsku…Zašto?

– Mario Čelan voditelj poduzetničkog inkubatora Pismo ima ambiciju od ovog gradića stvoriti gigantski centar programiranja videoigara. Novac je stigao iz EU fondova i sve je veći broj mladih koji tamo besplatno uče programirati. 

* Poduzetna ekipa iz Novske saznala je što Marko i kolege na FER-u rade i pozvali su ih na suradnju pa sad poučavaju mlade vještini programiranja. Nekad je Marko igrao videoigrice, a sada iskustvo primjenjuje na programiranju. Za igranje vremena nema, jer se volonterski i s puno strasti bavi Erasmus studentskom mrežom Hrvatska. Krajem svibnja izabran je i za predsjednika ESN (Erasmus Student Network) u Zagrebu.

– U prošlom mandatu predsjednik je bio student Filip Cirkvenčić iz Male Subotice. Savjetovao me za kandidaturu. Osim u Zagrebu imamo sekcije u Splitu, Rijeci, Osijeku, Zadru i Dubrovnik, a u Europi ih je više od 500. ESN omogućuje volonterima programa organizirati edukacije, radionice i prilagodbu stranih studenata. Radio sam u timu za kulturu gdje smo organizirali internacionalne večere. Ovog proljeća ih je bilo 13. Radimo kvizove, organiziramo jeftinija putovanja, filmske večeri.

 

Marko Franjić
Mladi Čakovčanin predvodi bitku u usponu industrije videoigara

Studirao na engleskom u Švedskoj

Zahvaljujući stipendiji koje pokriva Sveučilište iz ERASMUS projekta Marko je imao priliku biti gotovo pola godine na studentskoj razmjeni u Švedskoj:

– Sistem obrazovanja je drugačiji. Svi dodiplomski studiju su na engleskom jeziku. Semestri su podijeljeni na dva dijela i fokusiraju se na manji broj predmeta. Naglasak se daje na timski rad i projekte koje smo razvijali. Radili smo s nekim tehnologijama koje mi u Hrvatskoj nemamo. Najviše sam surađivao sa studentima koji su došli iz raznih zemlja. Dobio sam jedan novi pogleda na sliku Europe, na multikulturalnost.

U slobodno vrijeme voli biciklirati, trčati, plivati. Ideja mu je da se počne baviti triatlonom. Zbog diplomskog trenutno je samo bicikliranje na dnevnom redu. U zagrebačkom stanu živi sa sestrom Teom, koja je proglašena jednom od dviju najboljih studentica na 4. godini Međunarodnog poslovanja na RIT Croatia. Roditelji Dunja i Davorin doista se mogu „štimati” s postignućima svoje djece.

Želi osnovati svoju firmu, ali ne u rodnom Čakovcu, već Novskoj

Na pitanje što nakon diplome Marko spremno odgovara:

– Želim se specijalizirati u industriji videoigara. Znam da je teško baviti se time isključivo u Hrvatskoj, ali želim se orijentirati na Zagreb i ostati ovdje. U Novskoj cijelu zgradu obnavljaju kako bi omogućili zapošljavanje. Razmišljam da i ja tamo osnujem firmu jer mladim programerima daju poticaj za otvaranje tvrtke. Gaming bi trebala postati vodeća industrija u toj županiji. U tom se području mogu ostvariti dobre zarade i plaće, čak i više nego što imaju naši saborski zastupnici.

Ostavi komentar