Srpak: “Već dugi niz godina problem teretnog prometa guši i terorizira M. Središće”

kamioni-Mursko-Središće-granični-prijelaz-gužva
Kamioni u Murskom Središću, Ilustracija

Zbog neizdržive situacije, zbog toga jer je cijeli grad Mursko Središće zakrčeni teretnim vozilima, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak već po nebrojeno puta poslao je pismo nadležnima te zatražio žurno rješenje i sastanak sa svima onima u čijoj je ingerenciji rješavanje ovog problema.

I jutros je bila takva situacija.

>> Kolona kamiona i danas zakrčila centar Murskog Središća!

U posljednjem pismu Srpak je pisao predsjednici, Vladi, Hrvatskom saboru, Ministarstvu prometa, Ministarstvu gospodarstva, Hrvatskim cestama i Međimurskoj županiji.

Pismo prenosimo u cijelosti u nastavku.

Poštovani,

Već dugi niz godina problem teretnog prometa guši i terorizira najsjeverniji grad Mursko Središće i sva naselja do Čakovca, a napose kod ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju kada je ovim prometnim pravcem počelo prometovati do 18 tisuća teretnih vozila mjesečno, a putnički promet doseže do godišnje razine oko 1 milijun osobnih vozila, 6 tisuća autobusa te 3 i pol milijuna putnika. Postojeći most preko rijeke Mure sagrađen  1968. godine zasigurno nije konstruiran i građen za ovakvu vrstu i količinu prometa, a sigurno ni prometnica kroz centar grada gdje teretna vozila idu doslovce dva metra ispod prozora kuća koje su gotovo sve popucane, a da ne govorimo o sigurnosti sudionika u prometu sa naglaskom na djecu, starije osobe, bicikliste te se je upravo zbog toga prije tri tjedna dogodila prometna nesreća koju je skrivio vozač šlepera pregazivši biciklistu – stariju ženu kojoj je jedna noga amputirana, a za drugu se liječnici bore da joj je spase.

Ja kao gradonačelnik, sa suradnicima, već desetak godina upozoravam, pišem, molim da se ovaj problem riješi. Ne postoji u zadnjih deset godina ni jedan predsjednik države, Vlade, ministar prometa, direktor Hrvatskih cesta sa kojim nisam komunicirao i tražio pomoć i rješenje. Sadašnji ministar prometa g. Butković prvi je ministar prometa koji je posjetio grad  Mursko Središće te se na licu mjesta uvjerio u nemoguću prometnu situaciju te obećao pomoć na način da se sa 01.07.2017. godine zabrani promet iznad 7,5 tona osim za promet koji je nužan za gospodarsku aktivnost i nemogućnost alternativnih prometnih pravaca. Zbog raznih pritisaka i upitnih zakonskih odredbi to se nije realiziralo te se obećalo da će se problem probati riješiti prekategorizacijom graničnog prijelaza iz međunarodnog u međudržavni za teretni promet ali i to se nije ostvarilo. Zahvalni smo na pokušajima rješavanja i pokrenutim aktivnostima Hrvatskih cesta i Ministarstva prometa ali tražimo po ne znam koji puta da se uvaže argumenti da se promet koji tu ne spada i koji može prometovati alternativnim pravcima premjesti na te pravce, a građani Murskog Središća i svih naselja do Čakovca poštede terora da im se omogući po Ustavu RH i svim zakonima pravo na sigurnost, pravo na zaštitu imovine, pravo na čisti zrak i to zabranom tranzitnog prometa najkasnije sa 01.01.2019. godine i nastavkom svih aktivnosti potrebitih za konačno rješenje, a to je gradnja brze ceste od Čakovca do Murskog Središća ,zaobilaznica grada Mursko Središće te novi most na rijeci Muri.

Također kao hitnu mjeru tražimo regulaciju prometa na glavnom raskršću u Murskom Središću kako bi djeca mogla normalno, kao u svako civiliziranom društvo, prijeći prometnicu po kojoj nažalost dnevno prođe i do 800 teretnjaka i vrlo veliki broj osobnih vozila što u turističkoj sezoni zna biti i do 200 tisuća vozila mjesečno, a roditelji koji su na poslu ne razmišljati svakodnevno hoće li njihova djeca stići sigurno do škole. Rješenje ovog problema je jednostavno samo ga treba pokrenuti i donijeti. Autoput stoji prazan, pogotovo van sezone, teretna vozila ne plaćaju apsolutno nikakve naknade za korištenje bilo koje ceste osim autoputa u Republici Hrvatskoj, ceste se uništavaju, a sanaciju plaćaju porezni obveznici u Republici Hrvatskoj, a sigurnost građana i imovine je zbog svega toga osjetno narušena.

Poštovana predsjednice Republike Hrvatske, poštovani predsjedniče Sabora, poštovani predsjedniče Vlade Republike Hrvatske, poštovani ministri, direktori cesta i svi ostali dionici koji već jesu ili će biti uključeni u rješavanje ovog problema, molim vas da ili svojim utjecajem ili pak ovlaštenjima i osobnim angažmanom osigurate žurno rješavanje ovog gorućeg pitanja u nadi da se do rješenja neće dogoditi još koja tragična nesreća kao ne daj Bože, ovih dana u Karlovcu.

U prilogu vam šaljemo foto dokumentaciju kako izgleda glavna “žila kucavica” u gradu Mursko Središće danas i gotovo minimalno jedanput tjedno. Je li ovo normalno i je li moguće normalno i sigurno prometovanje u ovakvim okolnostima?

U nadi i vjeri da će se stvari već danas pokrenuti, u ime svih koji ovo trpe, molim vas pomoć.

Ostavi komentar