Srebrna Predragova šljivovica zaljubila se u turuš sa češnjakom

Lijepo uređeni Društveni dom u Praporčanu bio je mjesto sljubljivanja više vrsti međimurske žganice i savršenih sireva turoša, te prešanih i kuhanih iz vrhunske sirarnice ili radionice iz Zaveščaka.

Dok je vjetar miješao mirise rascvalih trešanja i višanja te črense iz obližnjih šumaraka, a Sveti Leopold Bogdan Mandić u svom pokloncu promatrao što se to događa, dvadesetak najboljih međimurskih žganičara slagala je svoje uzorke na prostrani stol, a Branko Perčić je sireve rezao na primjerene obile i poslagivao na stolove.

Kada su čepovi skinuti s vrhova boca bajkoviti mirisi, gotovo fantastični mirisi blagoslovljene međimurske žganice od šljive, preko kruške, aronije, nešperlina, borovnice, do trešnje, višnje, jabuke i drugog voća ispunili su dom, ali izašli na vanjske prostore te je cijeli lijepi i gizdavi Praporčan mirisao po žganici, kraljici, zaručnici, i ljubavnici, kako je oslovljuju oni koji znaju što je domaća žganica stvorena na starinski način.

E, a kako se tu našao sir? Priča potječe iz davnina, gotovo praiskona, kada je u ovom dijelu Hrvatske, one ili drugačije (hvala Bogu danas je ovdje raj na zemlji) bilo siromaštvo i kada je sir turoš ili trdi sir bio skoro pa glavno jelo. A težaki su bili snažni mladići i muževi, koji su radeći teške poslove zahtjevali jaču hranu, a nje nije bilo. Pak su se tako naše pramamice i mamice dosjetile, te su siru s vrhnjem onako na tanjuru dosipale ili dotočile kupicu jake žganice što je hrani dalo moć, a težacima snagu. A turoše su narezali na četiri ili šest dijelova te ih umočili u žganicu. To je tek bilo močno i ukusno, pak su dečki delali još snažnije ornije. Dakle, tradicija koju mi okupljeni oko Festivala Međimurske žganice vraćamo u život.

Nakon čajanke u Donjem Koncovčaku, jutarnjice u Merhatovcu sada je u Praporčanu red došao na sireve. I svi, baš svi bijahu oduševljeni i zadovoljni. Međimurska žganica i tradicionalni gornje međimurski turoš i drugi sireve postali su ono što jesu, ali su prešućivani, postali su vrsna hrana i novo bogatstvo na međimurskoj turističkoj karti.

Na skupu je najavljen program 6. FICKO festivala Međimurske žganice koji će biti u subotu 29. lipnja 2024. na svetkovinu svetih apostola Petra i Pavla u Domu kulture u Selnici. Prije toga u novom Društvenom domu u Zaveščaku biti će još jedan susret žganičara i sljubljivanje međimurske žganice s tenkom zlevankom. U svemu ovome imamo sjajnu i snažnu podršku Ervina Vičevića, načelnika Općine Selnica, a svime upravljaju Branko Perčić, Stjepan Mesarić i Juraj Kamenar, a pridružuju se nove snage.

Tekst: Stjepan Mesarić

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE