Sjećanje na omiljenu Tetu Lizu: Prije 4 godine preminula čuvarica međimurske popevke

Teta Liza Elizabeta Toplek
Elizabeta Toplek, Foto: Općina Donja Dubrava

Poznata hrvatska pjevačica međimurskih popevki, omiljena Elizabeta Toplek, preminula je na današnji dan prije 4 godine.

Poznatija kao Teta Liza, kroz život je postala prava legenda međimurske glazbe, etno pjevačica i čuvarica međimurske popevke.

Teta Liza rođena je 16. studenog 1924. godine u Donjoj Dubravi te kraj svojeg života, zbog narušenog zdravlja, provodi u Domu za starije i nemoćne osobe Mesmar u Prelogu gdje je i preminula. Omiljena i skromna kakva je bila, nastupala je dok god je mogla.

Dvije diskografske nagrade Porin

Godine 2010. dodijeljene su joj dvije diskografske nagrade Porin: za najbolju folklornu pjesmu (Lepo nam je vu jeseni) i najbolju izvedbu folklorne glazbe (pjesma Meni mama tak velje). Godine 1999. izdala je CD nazvan Moje Međimurje, a drugi je uslijedio 2007. pod nazivom Teta Liza i Lado. Dvije godine kasnije izlazi i treći, Teta Liza i Tonček.

Službenu biografiju Tete Lize na njezin je 80. rođendan objavio Siniša Golub te se u njoj nalaze fotografije iz njezine privatne arhive.

Međimurska popevka kao hrvatsko kulturno dobro

Međimurska popevka predstavlja vrstu tradicijske pučke pjesme iz Međimurja čiji najstariji zapisi datiraju iz 16. stoljeća. Godine 2013. uvrštena je u registar hrvatskih kulturnih dobara, dok 2018. je proglašena nematerijalnom svjetskom kulturnom baštinom pod zaštitom UNESCO-a.

Samouka umjetnica, čuvarica međimurske narodne baštine, svojom pjesmom i radom dala je velik značaj glazbenom izričaju svoga zavičaja. Svojim radom popularizirala je me međimursku popevku na nacionalnoj razini. Kao što je i sama bila rekla, međimurska popevka za nju je istodobno i lijepa i tužna, no njoj najljepša na svijetu.

Ostavi komentar