Šetnjom po budućoj Serjojnskoj šetnici Bundeki obilježavaju Međimurski dan rijeke Mure

U akciji Zelena čistka na području Murskog Središća uklonit će se smeće iz prirode.

U nedjelju 18. travnja 2021. godine obilježava se 20. godina od proglašenja Međimurskog dana rijeke Mure i proglašenja zaštite Značajnog krajobraza rijeke Mure. Planinarsko društvo Bundek tim je povodom organiziralo rekreativnu šetnju po budućoj Serjojnskoj šetnici. Predsjednica društva Sonja Vršić poziva sve zainteresirane neka se pridruže nedjeljnoj šetnji.

Polazak i okupljanje je u Murskom Središću, u lučici u 10 sati. Nakon pozdravnih riječi kreće se prema Žabniku gdje će biti kraća stanka. Oko 12 sati planiran je povratak kružno preko Hlapičine prema Bundeku i natrag. Staza je tehnički nezahtjevna, do Žabnika oko 7 km, a ukupno kružna staza oko 15 km. Trag rute priredio je Edo Lukman, voditelj hodačke skupine “Cipelcug”.

Prijave nisu potrebne, hrana i piće su iz vlastite naprtnjače. Preporučuje se standardna planinarska ili sportska oprema prilagođena vemenskim uvjetima. Hodači su dužni slušati upute vodiča i pridržavati se epidemioloških uputa.

Mihaela Mesarić iz Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode aktivno sudjelujući u organizaciji šetnje najavila je kako su u pripremi edukativne table za novu Serjojnsku šetnicu te podsjetila na značaj 18. travnja:

– 18. travnja 2001. godine, Skupština Međimurske županije proglasila je zaštićenim Značajni krajobraz rijeke Mure čime počinje moderna era zaštite prirode u Međimurju. Taj dan obilježava se kao Međimurski dan rijeke Mure. Iako je javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Međimurske županije s operativnim radom krenula tek u siječnju 2007. godine, do danas je javnost uvelike senzibilizirana o vrijednostima zaštićenih područja prirode u Međimurju.

Stalna skrb o Muri nikad ne prestaje jer su uvijek aktualne neke prijetnje po zdravlje i vitalnost prirodnog ekosustava kojem je Mura okosnica. Primjerice, iako polako odustaje od te ideje, Slovenija još uvijek planira izgradnju hidroelektrana na toj rijeci, a posljedice te izgradnje trpjelo bi i nizvodno Međimurje. Drava je najbolji primjer uništene rijeke i svih promjena u ekosustavu s kojima se danas Međimurje mora nositi. Iako o Muri brinemo svakodnevno, Dan Mure prilika je da o tome čuje i šira javnost. Zato obilježavamo 18. travnja kao Međimurski dan rijeke Mure.

 

Ostavi komentar