Savjeti iz Voćnjaka Nedelišće: Zašto saditi na jesen?

Odgovor na vječno pitanje je li bolje sadnice voćaka, bobičastog voća, ukrasnog, grmlja …saditi na jesen ili u proljeće potražili smo u Voćnjaku Nedelišće.

Razgovarali smo s Anđelkom Tomšićem, članom Uprave Voćnjaka i Željanom Jagoš tehnologom u voćnjaku što se na jesen radi u voćnjaku.  – Sada u voćnjaku počinje prvi dio rezidbe kod intenzivne proizvodnje. Rezidba intenzivnih nasada ima više faza, a u ovoj se fazi miču dominantne grane i izolira se vrh, a na proljeće ide detaljnija rezidba. Koristimo najnovije tehnike, strojnu rezidbu koja pomaže,  ubrzava i fiziološki oblikuje voćku i priprema ju za sljedeću godinu.

Kod okućnica preporučuje se orezivanje u fazi tzv. “mišjih ušiju”, odnosno najbolje je krenuti u orezivanje voćke kad ona krene prema pupanju i cvjetanju, jer tada se točno vidi koje će grane cvasti, a koje se mogu odrezati. S obzirom da voćne vrste ne počinju istovremeno pupati, najbolje je svaku rezati kad je upravo u toj fazi.

Formiranje tučka u cvijetu ide pred sam kraj zimskog mirovanja i otvaranja cvijeta i to je vrijeme povoljno za rezidbu.

Kako posaditi vpćku?

Kod okućnica gdje se tlo ne priprema, nego se sadi u travnjak ili postojeći voćnjak, bilo bi dobro da se iskopa veća rupa, kako bi se šire prorahlilo tlo za buduću voćku. Dobro je staviti prije sadnje mamce protiv voluharica, jer je korijenov sustav mladih voćaka odlična hrana za voluharice.

S obzirom da se ne radi analiza tla, dobro je dodati humusne zemlje i gnojivo na bazi fosfora i kalija. Pritom paziti da gnojivo ne stavljate na korijen, nego sa  strane ili bočno kako ne bi imali negativan utjecaj gnojiva na korjenove dlačice koje su važan dio korijenovog sustava.

Trend je da se dodaje organsko peletirano gnojivo ili zreli stajski gnoj. Pri tome ako stavljate stajski gnoj morate imati na umu da i on je omiljeno stanište voluharica.

Kod sadnje paziti i na visinu cijepljenja, i da se dio gdje je voćka cijepljena posadi tako da to mjesto bude desetak centimetara od tla, jer to utječe na rast i rodnost sorte.

Ako je posađeno preduboko kroz par godina biljka prelazi na vlastiti korijen pa jako raste i slabo rodi.

Postoje bujnije i manje bujne sorte, pa kad u Voćnjak dođete kupiti voćku dobit ćete i stručan savjet educiranih prodavača, koja je vrsta dobra za vaš teren, te na kakvoj podlozi kupiti voćku da bude onakva kakvu ste željeli.

Saditi na jesen ili proljeće?

Za voćku fiziološki je bolje posaditi u jesen jer razlikujemo dvije faze rasta korijena kasnojesenski i rano proljetni, te je iz tog razloga primitak voćne vrste puno bolji, dok korjenov sustav do početka vegetacije u proljeće ojača. Ako ima štetnika u tlu (glodavci) voćku je bolje saditi na proljeće, ali s obzirom da u posljednje vrijeme u proljeće često budu sušna razdoblja, svakako je potrebno pripremiti češće zalijevanje posađenih voćaka. U vrijeme kada su voćke u fazi mirovanja, prilagodba i ukorjenjivanje puno je bolje nego tijekom vegetacije. Jesensku sadnju možemo obavljati sve dok nam vremenski uvjeti to dopuštaju, a to znači da tlo ne smije biti zamrznuto i da nema snijega. U jesen tlo je još uvijek toplo i vlažno pa korijen puno brže raste i puno lakše obnavljaju se oštećeni dijelovi korijena.

Ako kupljenu voćku planirate saditi sljedeći dan, preko noći je treba ostaviti u vodi, kako se korijen ne bi osušio. Ako pak želite saditi nakon više dana, voćku spremite u posudu sa zemljom da korijen ne ostane goli.

U Voćnjaku Nedelišće možete kupiti svakog dana od 8 do 15 sati, te subotom od 8 do 13 sati  širok sortiment voćnih vrsta: jabuka, kruška, dunja, mušmula, marelica, šljiva,trešnja, višnja, breskva, nektarina, lijeske, kestena i oraha.

Isto tako nude i kontejnirane sadnice jezgričavog i bobičastog voća: aronija, borovnica, brusnica,kaki, kivi, citrusi, ogrozd, ribiz, smokva,nar, goji, drijen, tayberry, malina, jagoda, ukrasne trešnje, te ukrasne jabuke. U ponudi su i sadnice agruma: limuna, narandža i mandarina, sadnice ruža i ruža stablašica, dok se sadnice vinove loze kupuju na proljeće jer se preporučuje sadnja u ožujku ili travnju.

Kontaktirati ih možete i na telefon: 040/895-220

Jabuke kupujte i u Voćnjaku!

Kupite jabuke iz voćnjaka u Voćnjaku. Možete izabrati među više sorti – zlatni delišes, gala, elstar, jonagold, idared, braeburn i florina. Neke su slađe, a neke reskaste, tako da svatko može birati prema svom ukusu i namjeni.

Piše: Snježana Zorković

Foto: Zlatko Vrzan

Ostavi komentar