Sadnjom lipe simbolično otvoren Matulov grunt!

Matulov grunt
Na gruntištu je posađena lipa kao simbol novog života stare "hiže"

Stara hiža u Frkanovcu danas je službeno pod brendom Matulov grunt otvorila svoja vrata kao mjesto interpretacije zaštićene vrste leptira i rezidencije za pisce, umjetnike, prirodoslovce i istraživače.

Na press konferenciji o značaju Matulov grunta govorili su Ana Kralj, voditeljica projekta, Siniša Golub ravnatelj Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode, Zlatko Krilić predsjednik Društva hrvatskih književnika, župan Matija Posavec i Sandra Herman državna tajnica Ministarstva turizma i sporta.

Sadnjom lipe na gruntištu simbolično su odaslali poruku kako će Matulov grunt postati još jedna sjajna turistička točka na hrvatskoj, ali i međunarodnoj karti znanosti, prirode, umjetnosti i književnosti. Potpisivanjem ugovora župan Međimurske županije Matija Posavec predao je Matulov grunt na korištenje Javnoj ustanovi za zaštitu prirode Međimurskoj prirodi.

Matulov grunt sadrži prostor za boravak i stvaralački rad, stalni likovni postav o livadama i leptirima gornjeg Međimurja i području ekološke mreže u Međimurju, te prostor za predavanja i radionice. Prvi rezidenti stižu temeljem suradnje s Društvom hrvatskih književnika.  Sporazum o suradnji na programu rezidencija „Matulov grunt“ u Frkanovcu  potpisali su Siniša Golub ravnatelj Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode i Zlatko Krilić, predsjednika Društva hrvatskih književnika.

Potpisan je sporazum o suradnji Međimurske prirode i Društva hrvatskih književnika

Znakovito, Matulov grunt je otvoren na  106. rođendan Jože Horvata, književnika i putopisca. Svečanim otvorenjem edukacijsko-istraživačkog centra Matulov grunt u Frkanovcu zaokružen je projekt Med dvemi vodami vrijedan 12 milijuna kuna,  čega se 84,9% sufinancira sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, dok je rekonstrukcija i opremanje edukacijsko-istraživačkog centra Matulov grunt vrijedno 1,5 milijuna kuna. Prošle su godine stavljene u funkciju nove lokacije posjetiteljske infrastrukture zaštićene prirode Regionalnog parka Mura-Drava, eko-turistička poučna staza Svetomartinska Mura, pješačka i biciklistička staza uz Muru i Centar za posjetitelje Med dvemi vodami u Križovcu.

Projekt Med dvemi vodami su u partnerstvu provele Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode,  Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA, Međimurska županija, Turistička zajednica Međimurske županije i Općina Sveti Martin na Muri. Projekt je sufinanciran sredstvima Operativnog programa konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Ana Kralj
Matulov grunt (13)
Siniša Golub
Zlatko Krilić
Zlatko Krilić
Matija Posavec
Matija Posavec
Sandra Herman
Sandra Herman

Ostavi komentar