RAZGOVOR s načelnikom Marijom Tomašekom: Jedva čekamo otvorenje sportskog doma NK Dinamo!

Načelnik Mario Tomašek
Načelnik Mario Tomašek

Povodom Dana općine o aktualnostima razgovaramo s načelnikom Marijom Tomašekom.

*Sportska dvorana NK Dinamo Domašinec važan je projekt za sve sportaše kao i mještane. U kojoj je fazi, te je li se riješila financijska zavrzlama oko sufinanciranja projekta?

– Taj projekt je vrlo važan kako za NK DINAMO tako i za samu Općinu Domašinec jer je cijeli projekt izgradnje dvorane za trening i dvoranski nogomet te rekonstrukcija i dogradnja svlačionica, garderoba, prostorija za razne namjene te vanjskog terena bitan za sve udruge s područja Općine Domašinec, a i šire. Kod pokretanja samog projekta bili smo svjesni da će biti problema s financiranjem, jer nogometni klub kao udruga nema jaku financijsku povijest kakvu banke traže, a za povlačenje sredstava iz Fonda je potrebno prije napraviti predfinanciranje istih, te se je kasnilo s plaćanjem izvedenih radova u dogovoru s izvođačem. Dio investicije je plaćen te je zatražena prva rata povrata od Agencije za plaćanja koju očekujemo kroz dvadesetak dana. Radovi za sada napreduju sukladno terminskom planu te bi radovi morali biti gotovi do kraja mjeseca srpnja.

*Koje su ostale veće ili manje investicije na kojima radite?

– Još uvijek se puno pitanja postavlja oko izgradnje školske sportske dvorane. Kad su započeli radovi na izgradnji dvorane NK Dinamo projekt školske dvorane smo malo preoblikovali u suradnji s osnivačem škole Međimurskom županijom i samom školom tako da cijeli projekt sada obuhvaća cjelovito rješenje cijele škole i rješava postojeće probleme grijanja, nedostatka učiona kabineta i same dvorane. Za isto je izrađen idejni projekt s detaljnim Projektnim zadatkom kojim se određuje rekonstrukcija postojeće kotlovnice da zadovoljava potrebe postojeće škole, dogradnje šest novih učionica i sportske dvorane. Postojeća kotlovnica nema kapacitet za grijanje dograđene škole devedesetih godina te djeca zimi kada su niske temperature nastavu provode u zimskoj odjeći.

Samom dogradnjom škole želimo postići uvjete za jednosmjensku nastavu u školi, a po potrebi i uvođenje dnevnog boravka za djecu, a uređenjem vanjskog prostora oko škole osigurati primjerene uvjete za boravak djece u krugu škole.

*Općinski proračun može se značajno povećati kroz projekte, kao što je primjerice sportski dom i dvorana NK Dinamo Domašinec. Što se radi i planira po tom pitanju?

– U svrhu uređenja Općine Domašinec i samih naselja kandidirali smo projekte na fondove i prema ministarstvima, te smo raspisali natječaj za uređenje parka u Centru Domašinca za što očekujemo 300.000 kuna iz LAG-a „MEĐIMURSKI BREGI I DOLI“ kojim se nekadašnji park „88 stabala…“ preuređuje u lijepu šetnicu s labirintom od lavande i rasvjetom u sklopu kojeg će se urediti i sam prilaz parku i postojećem dječjem igralištu te će se zacijeviti postojeći kanal oborinske odvodnje. Za društveni dom u Turčišću smo raspisali natječaj i ugovorili radove na obnovi istog za što smo dobili sredstva iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja u iznosu od 242.000 kuna. Uz glavnu prometnicu koja prolazi Turčišćem i Domašincem planiramo zamijeniti postojeću rasvjetu energetski i ekološki prihvatljivijom LED rasvjetom za što smo iz Ministarstva ruralnog razvoja i EU fondova dobili 250.000 kuna.

*Turizam je isto postavljen kao jedan od važnih ciljeva u sadašnjosti i budućnosti?

– Općina Domašinec ima puno turističkog potencijala od arheoloških nalazišta iz vremena ranog brončanog doba pa do kasnog Rimskog doba i sve do vremena Turskih osvajača. Veliki potencijal vidimo u rijeci Muri te krajoliku uz istu „Murščak“ te ćemo s nadležnim institucijama raditi na razvoju specifičnog turizma koji je sve traženiji u svijetu pa tako i našem kraju, pod time mislim izleti u prirodu, šetnje, bicikliranje, kajaking/kanuing, birdwatching i slično.

Postojeća poučna staza ima potencijala, ali nažalost je relativno slabo iskorišten te radimo na tome da se s istom upoznaju škole barem s našeg područja, a kroz sljedeće mjere i šire.

U tu svrhu smo uložili puno napora da ponovno pokrenemo „spust Murskih ladji“ koji se ove godine održava 15. i 16.06. po starom programu sa startom u Austriji a završetkom u Domašincu u Vrbulji.

U sportu nam je perjanica nogomet te se oko nogometnih klubova i Nogometnoj školi cijela priča o sportu i sportskom turizmu i bazira, a kroz izgradnju sportskih objekata bi se ista i pojačala te omogućilo i aktiviranje drugih sportova kojima bi se žitelji htjeli baviti. Tu još postoji i lovno sportski turizam koji se isto polako vraća u naše krajeve te u skoroj budućnosti očekujemo povećanje istog. 

Foto: Zlatko Vrzan

Ostavi komentar