Prvomajska čestitka gradonačelnika Stjepana Kovača: Radna prava temelj su današnjeg društva!

Povodom 1. svibnja – Međunarodnog praznika rada, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač uputio je čestitku u kojoj stoji:

„Poštovane sugrađanke i sugrađani!

Pravo na rad, plaću, dnevni godišnji odmor navikli smo uzimati zdravo za gotovo, ne misleći da ona nisu došla sama po sebi, već da su izborena dugotrajnom, teškom i nerijetko krvavom borbom. Kao i sva ljudska prava, i radna prava temelj su današnjeg društva te svako njihovo preispitivanje na štetu radnika, vraća nas u neka prošla vremena.

I ove godine izostat će tradicionalna prvomajska druženja. No, to ne znači da borba za radnička prava više nije aktualna, već naprotiv. Pandemija koja je zatvorila svijet, osim zdravstvenih izazova, pred sve nas stavila je i one vezane uz pravo na rad. Velik broj ostao je bez posla, mnogima je zbog raznih mjera onemogućen rad, a ogroman je i broj ljudi koji radi od kuće. U takvim okolnostima, vrlo je jednostavno, pod egidom krize, suspendirati ili čak ukinuti postojeća radna prava. Novi oblici rada ostat će ovdje i nakon što pobijedimo virus, te je vrlo važno da se i oni reguliraju na način da se prava tih radnika izjednače sa svima ostalima. Povijest nas uči da je lako napraviti korak nazad, a teško korak naprijed.

Sve što radimo danas, ima direktne posljedice u budućnosti. Budućnost pripada našoj djeci te nemojmo dopustiti da ponovno vode borbu za osmosatni radni dan ili dostojnu plaću. Sretan vam 1. svibnja – Međunarodni praznik rada!

gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač

Ostavi komentar