PROSVJED U VARAŽDINU: Žele niže cijene odvoza otpada!

Danas je na varaždinskom Korzu održanprosvjed, koji je organizirala skupina građana okupljena u Facebook grupi “Varaždinsko smeće”.

– Prosvjed je motiviran isključivo problemom otpada i poskupljenja odvoza, a osnovni cilj je vraćanje cijena na prijašnju razinu. Mi smo dobili nove kante, sortiramo smeće, a računi su nam enormno povećani. U mom primjeru, račun je s 64 kune skočio na 106 kuna. Ne vidim smisao toga, jer to sortiranje je nekad radila Čistoća, a sad su nama dali da sortiramo i još moramo platiti više. Stvarno ne znam tko je tu lud. Na Facebooku smo se okupili u grupu “Varaždinsko smeće” prije oko dva mjeseca, i u toj je grupi jedan naš sugrađanin, Matija Mikac, napravio brojne studije o broju kontejnera u gradu, broju odvoza, cijenama… Čistoći je poslao desetak prijedloga kvalitetnog zbrinjavanja, no nitko se nije udostojao odgovoriti – rekao je u ime grupe “Varaždinsko smeće” Damir Šilec, jedan od organizatora prosvjeda.

Osvrnuo se i na novu odluku Gradskog vijeća o odvozu otpada.

– Mi generalno nismo zadovoljni načinom i cijenama odvoza, no sve ovisi što će oni uraditi s tom odlukom. Smatramo da bi bilo najbolje kad bi se plaćalo po masi otpada, a ne ovako. Dosad se u zgradama plaćalo po stanu, a sad će ići po članu kućanstva, i to će odgovarati kućanstvima s jednim ili dva člana, no problem će biti tamo gdje je više članova. Tu će dolaziti do konflikta. Teško je sve to objediniti, ali stvar je zapravo u tome da bi Čistoća i gradonačelnik Čehok trebali o svemu tome pitati i građane, a ne raditi na svoju ruku. I ne bih ništa rekao da Matija Mikac nije napravio sve te izračune i prijedloge, ponuđena su razna rješenja, ali nitko se nije udostojao kontaktirati nas i reći: Ajmo sjesti svi zajedno, za dobrobit grada – revoltirano je rekao Šilec.

Spomenuvši da je u facebook grupi sada oko 3.750 ljudi, rekao je kako bi bio zadovoljan da je na prosvjed došlo tisuću ljudi, pišu varaždinske-vijesti.hr.

Foto: Krešimir Đurić

Ostavi komentar