Projekt Udruge Biovt: Čuvamo bioraznolikost u školskom vrtu u OŠ Vratišinec i OŠ Gornji Mihaljevec

Udruga Biovrt završava projekt „Očuvajmo bioraznolikost u školskom vrtu” u sklopu kojeg smo uz redovne nastavne biovrtlarske aktivnosti u OŠ Vratišinec i OŠ Gornji Mihaljevec proveli brojne edukativne aktivnosti i postavili sadržaj u školska dvorišta kojima pomažemo očuvanju bioraznolikosti.

Kroz Edukacijski program na 6 predavanja sudjelovalo je 114 učenika obje škole, a na 10 vrtlarskih radionica i 4 terenskih edukacija sudjelovalo je 40 učenika koji su se educirali o vrtlarenju, bioraznolikosti i zaštiti okoliša. Održali smo i 4 volonterske akcije na kojima je sudjelovalo preko 120 volontera te ostvareno preko 200 volonterskih sati. U obje škole postavili smo nove kućice za ptice, ježeve i šišmiše, pojilice i hranilice za ptice.

Uveli smo učenike u zaboravljen svijet baštine naše lokalne zajednice, povezujući djecu, učitelje, roditelje, volontere i mještane u zajednicu koja zajedno uči i unapređuje kvalitetu svog života. Osim u školskim vrtovima svake škole, učenike smo educirali i na terenskoj nastavi. Učili su o očuvanju bioraznolikosti u arboretumu Opeka u Vinici te na imanju Biovrt Silvije Kolar-Fodor. Održali smo međusobne posjete škola, gdje su razmijenili znanja i dobre prakse koje rade na očuvanju prirode i bioraznolikosti.

Organizirali smo i terensku edukaciju na ekološkim međimurskim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG-ovima). To je bila odlična prilika da učenici nauče više o ekološkoj proizvodnji hrane te blagodati i važnosti raznolikog konzumiranja za naše zdravlje.

Udruga Biovrt je u sklopu projekta kreirala i edukativne alate: edukativnu društvenu puzzle igru „Upoznajmo pomagače u vrtu“ gdje će učenici uz igru naučiti više o korisnim organizmima oko nas. Silvija Kolar-Fodor napisala je i edukativnu brošuru „Očuvajmo bioraznolikost – svi smo dio rješenja“. Ovi trajni edukacijski alati obogatit će školski kurikulum učenjem na zabavan način generacijama učenika osnovnih škola u Međimurju i šire.

Napravili smo i dva edukativna videa. Prvi smo napravili u suradnji s javnom ustanovom Međimurska priroda: „Kako postaviti kućice za ptice, ježeve i šišmiše“ koji možete pogledati na Youtube kanalu udruge na poveznici.

Drugi video o očuvanju bioraznolikosti premijernoćemo prikazati na završnim konferencijama projekta i to 30.08. (srijeda) u OŠ Vratišinec, a 31.08. (četvrtak) u OŠ Gornji Mihaljevec, obje s početkom u 17 sati.

Srdačno pozivamo djelatnike škola i sve zainteresirane građane da nam se pridruže na jednoj od konferencija gdje ćemo predstaviti aktivnosti projekta, a svakoj školi pokloniti i po primjerak igre i edukativne brošure. Svi prisutni sudionici dobiti će po 1 besplatan primjerak brošure.

Hvala svima koji su sudjelovali u ovom projektu! Ovakvim projektima s trajnim edukativnim alatima i s puno praktičnih znanja stvaramo nove osviještene generacije koji će moći i sami napraviti velike primjene u društvu!

Projekt “Očuvajmo bioraznolikost u školskom vrtu” traje od 13.10.2022.-31.08.2023. i provodi ga udruga Biovrt – u skladu s prirodom kao nositelj u partnerstvu s Osnovnom školom Dr. Vinka Žganca Vratišinec i Osnovnom školom Gornji Mihaljevec. Projekt financijski podržavaju Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Grad Čakovec i Međimurska županija.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE