Porcijunkulovo 2019: Marijina gibanica HIT u Čakovcu, ali i na zagrebačkom Dolcu!

Marija Jančec
Starinski mamičini kolači Marije Jančec na Porcijunkulovom nestaju u hipu

Prijatelji, obitelj i kupci Mariju Jančec iz Donjeg Pustakovca većinom znaju po nadimku Marina. Ali još više po starinskim kolačima koje s puno strasti priprema.

Nakon odlaska u mirovinu i rada u obiteljskoj klaonici, posvetila se onome što joj je oduvijek bila želja – pripremi ručno rađene tjestenine, zimnice, domaćim kolačima. Otvorila je i obiteljsko gospodarstvo. Proizvodi mrkvu, grah i drugo povrće, a ima i ponešto voća od kojeg radi domaći džem. Uzgaja i buče, tikve.

Tijekom cijele godine u Zagrebu svake subote na svom štandu na Dolcu prodaje ponajviše upravo bučnicu – sa sirom i tikvom. Kaže kako ima stalne mušterije, pa je već ljudi unaprijed zovu i naručuju koliko trebaju domaćih i ručno rađenih starinskih kolača.

Za Porcijunkulovo već se od 5 sati ujutro u njezinoj kuhinji peče međimurska gibanica, salenjaci, pita s jabuka, gibanica. Pomaže joj prijateljica Milica Šegović. Na čakovečkom proštenju svoje domaće proizvode prodaje drugu godinu za redom i sve što dođe na štand u Ulici kralja Tomislava proda se u vrlo kratkom roku.

foto: Zlatko Vrzan

međimurska gibanica Marije Jančec
Međimurska gibanica sastavni je dio svakog proštenskog „obeda”

Ostavi komentar