Poljoprivredni tehničari Gospodarske škole na stručnoj praksi u Španjolskoj

Gospodarska škola učenici praksa Španjolska1

Učenici 4. razreda Gospodarske škole, smjer poljoprivredni tehničar opći, Lucija, Patrik, David i Dorijan u pratnji profesorice Vesne Stunković započeli su novu školsku godinu u Španjolskoj.

Naime, u periodu od 28.08. do 8.09.2018., u sklopu Erasmus+ projekta, pod nazivom GiBajMo3, obavljali su dvotjednu stručnu praksu u vinogradu i vinariji La Bodega De Las Estrellas, gradu Valdepenasu, Castilla la Mancha.

Erasmus+ najveći je program Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport i omogućuje učenicima obavljanje stručne prakse u inozemstvu u trajanju od dva tjedna do godinu dana. Cilj je programa poboljšanje kvalitete strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u cijeloj Europi te pružanje prilika učenicima u programima strukovnog obrazovanja za usavršavanje u inozemstvu.

Na taj način učenicima u sustavu strukovnog obrazovanja i osposobljavanja pruža se mogućnost stjecanja radnog iskustva u inozemstvu, pri čemu se stječu nove vještine i znanja, poboljšava zapošljivost i olakšava prelazak iz sustava obrazovanja i osposobljavanja prema zaposlenju.

U zemlji Don Quijotea, vino igra vrlo važnu ulogu u ekonomskom i kulturnom smislu i tu se proizvodi gotovo polovica vina u odnosu na cijelu Španjolsku. Grad Valdepenas, poznat kao grad vina, ima vrlo važnu ulogu u promociji vina te se svake godine na početku berbe održava „Tjedan berbe grožđa i mladog vina“, u kojem posjetitelji iz drugih dijelova Španjolske imaju priliku uživati u slavlju i održavanju tradicije vinogradarstva i vinarstva te regije.

Za učenike je to bila jedinstvena prilika da nauče iz prve ruke o španjolskom vinogradarstvu i vinarstvu, koje se vrlo razlikuje od vinogradarstva u Međimurju i to prvenstveno zbog suhe klime u kojoj se uzgajaju vinova loza i njegovanja tradicionalnog načina proizvodnje vina.

Vinarija La Bodega De Las Estrellas, obiteljska vinarija, njeguje tradicionalni način uzgoja vinove loze i proizvodnje vina u amforama, Tinajas, koristeći ekološki i biodinamički način uzgoja vinove loze i proizvodnju prema kozmičkom kalendaru. Učenici su u vinogradu imali priliku naučiti o načinu održavanja tla, uzgojnim oblicima, načinu organizacije ručne berbe grožđa, vidjeti strojnu berbe grožđa, sudjelovati u pripremi grožđa za karbonsku maceraciju, primarnoj preradi grožđa, kontrolirati alkoholnu fermentaciju, naučiti nove sorte grožđa kao Tempranillo, Airen, Garnacha, Verdejo, Macabeo.

Isto tako naučiti o različitim načinima promocije vinarije. Zbog velike konkurencije i količine vina koja se proizvodi u samoj regiji ponekad je teško pronaći put prema potrošaču i zbog toga je vrlo važno biti jedinstven i prepoznatljiv.

Osim radnog dijela, posjetili su Madrid, njegove kulturne znamenitosti, stadion Real Madrida „Santiago Bernabé“, obližnje gradove Almagro i Ciudad Real, nacionalni park Lagunas de Ruidera.

Kući su se vratili obogaćeni novim znanjima i vještinama, ali i saznanjima o drugoj kulturi, običajima i jeziku.

Isto tako vrijedne ruke Lucije, Patrika, Davida i Dorijana pohvaljene su od domaćina.

Slike sa stručne prakse učenika mogu se vidjeti na facebook stranici projekta Erasmus + GiBajMo, ali isto tako gdje su bili i ostali učenici Gospodarske škole na stručnoj praksi u sklopu Erasmus+ projekta GiBajMo3.

(vs)

Ostavi komentar