Podturenski načelnik Perica Hajdarović potiče stipendiranje deficitarnih zanimanja!

Načelnik Perica Hajdarović
Načelnik Perica Hajdarović

Općina Podturen broji 4392 stanovnika, a obuhvaća šest naselja: Celine, Ferketinec, Miklavec, Novakovec, Sivicu i Podturen. Mladi načelnik Hajdarović ističe da u Općini rade na boljitku svih mještana, uz nove projekte kako bi dalje rasli i razvijali se. Od najistaknutijih koji su aktualni je izgradnja komunalne infrastrukture te uređenje sportskih objekata.

U razgovoru s načelnikom povodom Dana općine koji slave na Tijelovo dotaknuli smo se najvažnijih tema i aktualnosti.

Što biste istaknuli kao najveće izazove u svom mandatu?

– Trenutno nastavljamo započete projekte na izgradnji komunalne infrastrukture – nastavak izgradnje kanalizacije u svim naseljima, uređenje sportskih objekata u vlasništvu Općine Podturen, nabavi novih naprava i uređenje dječjih igrališta, izgradnja pješačko-biciklističkih staza kako bi se  povezivala sva naselja unutar općine. Nakon izgradnje kanalizacije potrebno je u svim naseljima ponovno urediti ceste, što podrazumijeva rješavanje odvodnje oborinskih voda, izgradnje pješačke staze, te postavljanje novog asfalta, što iziskuje značajna financijska sredstva.

Kao i ostatak Hrvatske i Međimurje ima problem odlaska radne snage u inozemstvo. Čime planirate poduzeti kako biste zadržali mlade da ostanu živjeti i raditi u općini?

– Što se tiče zadržavanja mladih, Općina sufinancira boravak djece u vrtićima, u nabavci dječjih darova, stipendira sve svoje studente, sufinancira nabavu školskih knjiga i prijevoz učenika. Nadam se da ćemo u narednim godinama moći napraviti i više, od čega je u planu gradnja općinskog vrtića i sufinanciranje boravka djece u većem postotku te ukupno povećati stipendije i omogućiti stipendiranje učenika srednjih škola, pogotovo u deficitarnim zanimanjima. Ulaganje u mlado stanovništvo smatramo najboljom dugoročnom investicijom, stoga možemo biti ponosni što trenutno stipendiramo čak 60 studenata. Rijetke Općine mogu se pohvaliti ovolikim brojem studenata.

Koliko poduzetnika broji Podturen, koje tvrtke prednjače te čime se stanovništvo najviše bavi?

– Broj poduzetnika varira, ali otprilike ih ima 60-tak, koji se  pretežito bave građevinskim poslovima, poljoprivrednom proizvodnjom i uslužnim djelatnostima. Od značajnijih tvrtki, najviše zaposlenih imaju građevinske tvrtke. Na području općine postoje obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja se uz poljoprivrednu proizvodnju bave i stočarstvom, proizvodnjom mlijeka, peradarstvom, te proizvodnjom bučinog ulja. Nažalost, stanovništvo općine je sve starije – umirovljenici, a mladi bez obzira na naše potpore i subvencije ipak odlaze u potrazi za bolje plaćenim poslovima u inozemstvo.

S kojim se problemima susrećete u radu na Općini te kako ih planirate riješiti?

– Općina Podturen je osnovana prije 25 godina te kao i sve općine u Republici Hrvatskoj nastoji osigurati svojim sumještanima kvalitetu života kakvu imaju i oni u najrazvijenijim sredinama, dostupnost svih kulturnih, obrazovnih i društvenih sadržaja potrebnih za prosperitet i razvoj općine.

Kakvi su planovi za bližu i daljnju budućnost kada su u pitanju općinski projekti?

– Uz prekrasan krajolik rijeke Mure vjerujemo da ćemo uspjeti razviti poučnu stazu u čijem razvoju će nam pomoći Zaštitarsko-ekološka udruga „Čaplja“ koja također brine o ekološkoj osviještenosti naših mještana. Mlin na Muri još je jedan projekt za koji vjerujemo da ćemo konačno krenuti u izgradnju, čime bismo općinu Podturen uspjeli plasirati na turističku kartu. Da bismo to ostvarili, zatražili smo od Ministarstva državne imovine zemljište za izgradnju mlina. U planu uređenja naselja Sivica na poznatom „Bereku“ uredit će se edukativno-rekreacijski park koji će biti jedinstven u našem kraju, možda i turistički atraktivan, te uz mlin na Muri u Podturnu, crkvu svetog Martina biskupa – „turensku cirkvu“ – jednu od najstarijih u Međimurju koja se spominje još 1334. godine, jedinstvenu kalvariju s tri križa u Podturnu, predivan zaštićeni krajolik rijeke Mure, uz suradnju s lokalnim OPG-ovima i ugostiteljima, ponuditi domaće proizvode i privući što veći broj posjetitelja i turista. Također, u planu je daljnje uređenje okoliša s dodatnim sadržajima poput izgradnje kampa, uređenje šetnice, te nastavak organizacije raznih sportskih aktivnosti, od nogometa, biciklizma, te ribolova.

FOTO: Zlatko Vrzan

 

Ostavi komentar