Održana 1.Regionalna konferencija jugoistočne Europe o biodinamičkoj poljoprivedi!

Sudionici iz više od 10 zemalja Europe determinirali su potencijalne probleme i odredili smjer razvoja biodinamičke poljoprivrede u regiji.

Centar dr. Rudolfa Steinera u suradnji s Biodynamic Field Works gGmbH i Demeter Slovenija, sudjelovao je u organizaciji prve konferencije biodinamičara jugoistočne Europe (SE-Europe Biodynamic conference 2020) koja se održala u ponedjeljak 16. i utorak 17. studenog 2020. godine.

Ideja susretu o biodinamičara jugoistočne Europe stvorena je još prije dvije godine za vrijeme posjeta predsjednika Biodinamičke asocijacije – Demeter Internationala, Helmija Abouleisha Centru dr. Rudolfa Steinera u Donjem Kraljevcu.

Prilikom gostovanja dr. Reta Ingolda iz Biodynamic Field Works gGmbH i dr. Maje Kolar iz Združenja Demeter Slovenija, na edukacijama i radionicama u organizaciji Centra dr. Rudolfa Steinera krenuli smo u razradu ovog opsežnog i zahtjevnog projekta.

Konferencija je prvotno zamišljena kao trodnevno cjelodnevno događanje u Centru dr. Rudolfa Steinera u Donjem Kraljevcu s organiziranim posjetima dobrih praksi u okruženju.

Međutim, radi specifične situacije koja se dogodila ove godine s pandemijom COVID-19 sva događanja su preseljena on-line. Bez obzira na okolnosti konferenciji su prisustvovali biodinamički proizvođači iz čitave regije – više od 10 zemalja, dok su zainteresirani slušatelji pratili dvodnevno događanje. Čak 3 panelista bila su iz Hrvatske.

Teme su bile podijeljena u četiri cjeline u dva dana, prvi dan rasprava je bila o proizvodnji, preradi i distribuciji biodinamičkih poljoprivrednih proizvoda kao i edukaciju o biodinamičkoj poljoprivrednoj proizvodnji, dok je drugi dan tema bila biodinamičko vinarstvo.

Konferenciju je otvorio dr. Reto Ingold s temom biodinamičkog savjetovanja – Podržavanje
biodinamičkih projekata kako bi se produbilo njihovo sudjelovanje, te ju moderirao. Nakon njegovog izlaganja uslijedili su panelisti koji su predstavljali svoje teme: Lucija Palavra (HR), Požega, Pogled u početke biodinamike u regiji, razmišljanja pionira; Dr. Matjaž Turinek, (SLO), Demeter farm ‘Zlate misli’, Miješana farma pored Maribora; Mimi Naydenova, Sofia (BUL), Iskustva s biodinamikom u proizvodnji ružinog ulja i Eldin Brkan (BIH), Mostar Biodinamička proizvodnja smilja i destilacija.

Drugi set otvorio je dr. Uli Johannes Koninng iz Forschungsringa s temom Duh novih biodinamičkih projekata u jugoistočnoj Europi. Panelisti drugog seta s temama su bili: Dr. Maja Kolar, Radovljica (SLO), Projekt Školski vrt i suradnja farmera i proizvodnje sjemena, Demeter Slovenia; Zoran Petrov, Vršac (SRB), Rad sa životinjama u biodinamici, mlijeko i prerada; Amalka Vukelić (HR), Donji Kraljevec Prezentacijsko imanje nedaleko Centra dr. Rudolfa Steinera; Theo Kontogiannis (GR) Corinth, Biodinamičko maslinovo ulje i proizvodnja grožđica, prerada voća i bilja.

U trećem posljednjem setu prvog dana predstavili su se s temama slijedeći panelisti: Mihaly Mezei (HU), Imre Hubai (HU), Biodinamikus Kôzhasznú Egyesület, Budapest Udruženje biodinamičara i savjetodavni rad u Mađarskoj; Valeria Balint (SRB), Ecoland Farms d.o.o. Telečka, Zadruživanje malih farmera u proizvodnji bilja i začina; Cristina Bühler (RU), Bailesti, Novi projekt ljekovitog bilja u južnoj Rumunjskoj; Oividiu Luculescu (RO), Suceava Biodinamički pasji trn.

Oko nekih zaključaka iz prvog dana dodatno se proširila rasprava i na drugi dan konferencije. Uzimajući u obzir činjenicu kako se radi o izuzetno specifičnoj proizvodnji koja iziskuje mnogo ljudskog rada i angažiranosti, problematika koja se pojavljuje među svim sudionicima je vrlo slična: manjak savjetodavaca koji bi pratili proizvođače kao i slaba dostupnost mentora i kontrolora za biodinamiku u ovom području.

Sa zaključkom ravnateljice Posavec kako je neophodno povezati sve proizvođače sličnog govornog područja (slavenskih jezika) i omogućiti certifikaciju Demeter International kroz, za sada, slovenska kontrolna tijela, složili su se svi nazočni sudionici

Drugi dan konferencije otvorio je dr. Georg Meissner, biodinamički istraživač s Uni Gelissenheim, vinarskog instituta, s temom: Biodinamičko vino, umjetničko djelo biodinamike. Potom su uslijedili panelisti koji su svi iz vinogradarsko-vinarskog područja i objedinjuju najljepše od poljoprivrede – biodinamiku uvedenu u nasade i podrume. Tema je bila istovjetna a slijedeći prezentatori su prikazali svoja imanja i podrume: Šuran Rino (HR), Rovinj Istria; Aci Urbajs (SLO), Šentjur pri Celju; Radovan Šuman (SLO) Voličina; Djurdja Katic (SRB), Imperator, Fruska Gora i Dana Cotiga (RO), Domeniul
Bogdan.

Zaključci izneseni na kraju ove konferencije proizašli su kao rezultat stanja na terenu: potrebno je omogućiti dobru edukaciju agronomima, koji potom trebaju pomagati proizvođače u njihovim nastojanjima primjene biodinamičke metode; nastavit s organiziranjem udruživanja proizvođača s ciljem suradnje, edukacije i izrade i distribucije pripravaka za biodinamičko gospodarenje; omogućiti zajednički nastup trenutnih proizvođača prema Demeter International s ciljem olakšane i povoljnije certifikacije biodinamičkih proizvoda kao i prerade i zaključno nastaviti ovakva okupljanja na kojima
se velik broj istomišljenika nalazi, debatira, izmjenjuje informacije i uče jedni od drugih.
Naša je namjera ovakva okupljanja pretvoriti u tradicionalna, stoga je ova prva konferencija začetak, inicijalni impuls stvaranju novih veza i poznanstava u jugoistočnoj Europi i osnaživanje biodinamičke poljoprivrede kao krune ekološke proizvodnje na ovim prostorima. Centar dr. Rudolfa Steinera uputio je na kraju svim nazočnima poziv za sudjelovanje na 2. konferenciji biodinamičara jugoistočne Europe koja će se održati 2021. godine kada se obilježava 160. obljetnica rođenja dr. Rudolfa Steinera u Donjem Kraljevcu.

Ovu konferenciju je u medijskoj promociji podržalo i Ministarstvo poljoprivrede, Nacionalna ruralna mreža, pod nazivom 1.REGIONALNA KONFERENCIJA JUGOISTOČNE EUROPE O BIODINAMIČKOJ POLJOPRIVREDI.

Ostavi komentar