Izviđači Siriusa poveli djecu i roditelje izbjeglice iz Ukrajine na izlet Međimurskom županijom

U sklopu nacionalne kampanje Hrvatska volontira Odred izviđača “SIRIUS” je u subotu 14. svibnja provodio aktivnost svojeg projekta „Upoznajmo novi zavičaj“ na kojoj je djecu izbjeglice iz Ukrajine i njihove roditelje poveo na izlet Međimurskom županijom.

Na aktivnosti je sudjelovalo 40-tak djece i roditelja iz Ukrajine te desetak volontera iz Odreda izviđača „SIRIUS“ te Crvenog križa Čakovec, a sve sudionike je na početku ispratila gradonačelnica grada Čakovca, gospođa Ljerka Cividini.

Ciljevi projekta su bili upoznavanje raseljene djece i njihovih roditelja sa svojim novim zavičajem, socijalizacija djece iz Ukrajine i prilagođavanje na nove krajeve, uvjete života i prijatelje, uključivanje širokog skupa volontera u aktivnosti projekta (volonteri izviđači, volonteri iz Crvenog križa, …) te ekološko edukativna edukacija.

Aktivnost je krenula posjetom mlina na rijeci Muri u Žabniku gdje su se svi sudionici mogli provozati skelom, vidjeti mlin na Muri te probati tradicionalnu međimursku gibanicu.

Nakon posjeta mlinu na Muri slijedeće odredište je bilo šetalište Fusek u Murskom Središću. Na lokaciji Fusek sudionike je dočekao gradonačelnik Murskog Središća, gospodin Dražen Srpak i poželio im dobrodošlicu. Za sve sudionike je organiziran ručak na natjecanju u kuhanju gulaša koje se je taj dan održavalo na Fuseku. Poslije ručka sudionici izleta prošetali su šetnicom do centra Murskog Središća odakle se autobusom krenulo prema Peklenici gdje je napravljen obilazak Spomen parka naftaša.

Nakon Peklenice je organiziran posjet muzeju „Med dvema vodami“ u Križovcu gdje su posjetitelji imali priliku ponešto naučiti o flori i fauni te ljudima i starim običajima Međimurja.

Aktivnost je završila na igralištu i livadama pored ribnjaka ŠRD „Mura“ Mursko Središće gdje su se održale razne igre koje su za djecu pripremili mladi voditelji Odreda izviđača „SIRIUS“ iz Varaždina i Čakovca.

Projekt „Upoznajmo novi zavičaj“ je sufinanciran od strane Zaklade izviđačkog prijateljstva, a samo provođenje podržali su Gradsko društvo Crvenog križa grada Čakovca, grad Čakovec, grad Mursko Središće, Turistička zajednica Sveti Martin na Muri te Javna ustanova Međimurska priroda. (mp)

Ostavi komentar