Obnavlja se čakovečka gradska vijećnica

Čakovec
Obnavlja se čakovečka gradska vijećnica

Napokon se obnavlja čakovečka gradska vijećnica, sto godina stara zgrada, koja izvana, ali i iznutra vapi za obnovom. Vanjska stolarija je već duga bila rascvjetana i nikakvo cvijeće na prozorskim klupčicama to nije moglo sakriti.

Prošle godine je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrio 1.392.648,61 kunu bespovratno za energetsku obnovu zgrade. Ukupna vrijednost odobrenih prihvatljivih troškova projekta je 2.287.627,45 kuna. Bespovratna sredstva iznose 60 posto, ostalo je osigurano iz gradskog proračuna. Trenutno su u tijeku radovi, a obnavlja se pročelje, energetski izolira zgrada i mijenja stolarija. Kako se radi o zgradi koja je u zaštićenoj povijesnoj jezgri Čakovca zahvat mora zadovoljiti posebne kriterije, odnosno ne smije se narušiti vanjski izgled zgrade iz 1919. godine.

 

Do sada je izmijenjena stolarija i uređeno stražnje pročelje zgrade, a u tijeku je obnova prednje strane zgrade u pješačkoj zoni Ulice Kralja Tomislava.

 

Premda radove izvana skriva građevinska zaštitna folija u samoj zgradi je trenutno pravi “đumbus”, naročito u velikoj vijećnici u kojoj je ispremetan namještaj da majstori mogu neometano izvoditi radove. I unutrašnjost  vijećnice zahtijevala bi temeljitu obnovu, jer nije obojena još od mandata prve i pokojne gradonačelnice Marije Ružić, kada je zadnji put pošteno uređena.

Ostavi komentar