Načelnik Goričana Mario Moharić: Zbog sufinanciranja imamo najnižu cijenu vrtića u Međimurju!

Načelnik Mario Moharić
Načelnik Mario Moharić

Povodom Dana općine Goričan razgovarali smo s načelnikom Marijem Moharićem, koji je istaknuo kako je dobar prijateljski odnos s Mađarima rezultirao je i konkretnim povezivanjima između općinskih institucija, pa tako danas imaju zajedničko udruženje EGTS, preko kojeg vrlo uspješno kandidiraju svoje projekte na europske fondove.

*Koji su najveći projekti koje mještani očekuju?

– Općina Goričan je u procesu provedbe dva velika INTERREG projekta. Jedan od njih spojio je izvrsno partnerstvo Mađarske – Hrvatske pod nazivom „Sustainable water tourism along Mura and Drava river“, što je akronim za Two Rivers one Goal. Projekt je to koji obuhvaća uređenje turističko-sportsko-rekreacijskog centra uz ribnjak u Goričanu. Podrazumijeva uređenje pješačko-biciklističkih staza, novih i djelomično postojećih, opremanje višenamjenskog igrališta, igrališta za fitness koja će doprinijeti bogatijoj ponudi sportskog sadržaja mjesta. Također, uključuje vanjsku rasvjetu oko jezera, rub staza, budućih sportskih terena te parkirališta. Sadašnji autohtoni izgled područja oko ribnjaka, koje se planira urediti ovim radovima, neće se narušiti, već će se zadržati i dopuniti dodatnim sadržajima. Zahvaljujući spomenutim aktivnostima osigurat će se razvoj novog, konkurentnog i održivog turizma čija će se ponuda bazirati na postojećim prirodnim i kulturnim resursima. Ono će zasigurno obogatiti atraktivnost regije i povećati broj turista. Drugi veliki projekt je Slovenija – Hrvatska nazivom Kulturna dediščina kot temelj za razvoj trajnostnega turizma/ Kulturna baština kao temelj razvoja održivog turizma, a akronim je Prebujanje/Buđenje. Cilj je doprinijeti održivom razvoju turizma u slovenskom i hrvatskom pograničnom području diverzifikacijom, unapređenjem i jačanjem konkurentnosti postojećih kulturno-turističkih sadržaja u regiji.

*Aktualan je projekt geofizičkih i arheoloških istraživanja kulturnog doba. O čemu se pobliže radi?

– Najvažnije aktivnosti koje će se provoditi na području općine Goričan u sklopu ovog projekta su arheološka istraživanja i opremanje arheoloških lokaliteta i kulturnih dobara „Župnikov vrt“ i „Nekropola pod tumulima II“ te uspostava Regionalnog turističkog centra (RTC) uz granični prijelaz Goričan.

Istraživanja „Župnikov vrt“ i „Nekropola pod tumulima II“ predstavljat će temelj za daljnju prezentaciju lokaliteta, njihovo stavljanje u funkciju i njihovo uključivanje u prekograničnu kulturno-turističku ponudu te privlačenje turista u regiju. Jedan od ključnih faktora za uspješnu realizaciju projekta predstavlja i suradnja Općine Goričan s ostalim projektnim partnerima Općinom Šentilj, Turističkom zajednicom Međimurske županije te Zavodom za turizam Maribor – Pohorje, koji su u fazi priprema novih zajedničkih projekata.

*Goričan ima svoju bogatu povijesnu priču, a približava se i stota obljetnica republike?

– Ponosni smo na naše pretke koji su sudjelovali u osnutku zvanične „Goričke Republike“, koja je bila osnovana s noći 3. na 4. studeni 1918. godine. Predstavljala je vlastiti oblik samozaštite protiv ondašnje mađarske vlasti. Djelovala je do 14. studenog iste godine, a ove godine obilježavamo njezinu obljetnicu kako bismo odali počast svima onima koji su dali svoj doprinos općinskom povijesnom događaju.

*Kako zadržavate mlade da ostanu živjeti i raditi u općini?

– Kako bi mladi ostali u Goričanu, djelujemo na nekoliko načina.

Kod rođenja djeteta dajemo poticaj u visini 1.500 kuna, dječji vrtić sufinanciramo preko 50%, tako da je cijena za roditelje najniža u Međimurju za 8 satni boravak i iznosi 495 kuna, jedini u Međimurju i šire financiramo u potpunosti topli obrok u Osnovnoj školi Goričan za svu djecu. Želimo izgraditi kompletnu infrastrukturu za društveni život, tako na jesen se završava školska sportska dvorana. Završena je prva faza izgradnje sportsko-rekreacijskog centra Šoderica. Kanalizacijski sustav kreće u izgradnju krajem ove ili početkom sljedeće godine.

*Koje biste izazove istaknuli u radu na Općini?

– Izazovi kojima se susrećem u radu na Općini su kako povući što više sredstava iz europskih fondova i biti najuspješniji u tome na razini države, te kako zaustaviti pad broja stanovnika u općini.

*Kakve sportske i turističke sadržaje Goričan nudi posjetiteljima i domaćem stanovništvu? Postoje li još neki određeni projekti koje planirate?

– Osim kanalizacijskog sustava, do kraja ovog mandata želim da se izgradi novi prilaz starom graničnom prijelazu sa svih strana, dakle nova petlja, a prostor stare karaule i objekta prevesti u vlasništvo općine i europskim novcem obogatiti taj prostor za korist svih mještana Goričana te šire, kao i cjelokupni stari granični prijelaz. Na Šoderici želimo ostvariti i drugu fazu izgradnje kojom bi taj prostor postao jedan od ljepših u Međimurju u smislu rekreacije i turističkog razvoja.

*Općina je na samoj granici s Mađarskom, kakvo je značenje blizine kad je u pitanju turistička sezona i prometna povezanost?

– Naši najnoviji projekti, sportsko-rekreacijski centar Šoderica i projekt Buđenje otvaraju novo poglavlje u razvoju Goričana, a to su projekti čisto turističkog karaktera.

Blizina granice s Mađarskom daje nam samo pozitivne impulse jer smo tako započeli i prve europske projekte s našim sunarodnjacima iz Mađarske, s kojima već od davnina imamo prijateljsko-rodbinske odnose. Takav dobar odnos rezultirao je i konkretnim povezivanjima između općinskih institucija, a danas imamo i zajedničko udruženje EGTS, preko kojeg vrlo uspješno kandidiramo svoje projekte na europske fondove.

Granični prijelaz se itekako može iskoristiti u turističke svrhe, te smo tu neke korake već napravili, a ovih dana otvaramo moderno opremljeni turistički ured. Također, u suradnji s Međimurskom turističkom zajednicom planiramo razvijati turističko-tehnološki park.

FOTO: Zlatko Vrzan

 

Ostavi komentar