Međimurje plin: Donosimo 6 korisnih savjeta za građane koji se griju na plin!

Svi znamo da je grijati se na plin najkomfornije, sve što trebate kad zahladi je okrenuti termostat na željenu temperaturu. Sva druga grijanja uključuju nabavu, prostor za skladištenje. Ako se radi o grijanju na drva, podrazumijeva se i čišćenje pepela, dim koji povremeno pobjegne u prostor i začađi prostoriju zbog čega je potrebno češće bojati zidove. Drva su zadnjih godina znatno poskupjela pa je opet u trendu grijanje na plin. Grijanje na plin je najbolja opcija za sva ona kućanstva  koja u svakom trenutku moraju imati osiguranu toplinu u domu, bez obzira na temperaturne uvjete i vremenske prilike, a upravo Međimurje plin, kao dobavljač plina za kućanstva u Međimurju, osigurava sigurnost opskrbe i isporuke plina te zbog toga i veliku prednost pri izboru energenta za grijanje.

Posebno je to važno za obitelji s nemoćnim članovima koji ni u jednom trenutku ne smiju ostati zimi u hladnom prostoru jer se vatra u štednjaku ugasila.

Dostup plinu ima gotovo svako kućanstvo u Međimurju.

Za optimalno i sigurno korištenje plina u kućanstvu potrebno je redovito servisirati plinska trošila i održavati dimovodni sustav (sustav dovoda zraka za izgaranje i odvod dimnih plinova). Servisiranje trošila u pravilu podrazumijeva i čišćenje trošila od kamenca (visoka tvrdoća vode u Međimurju), što značajno smanjuje troškove, jer trošilo opterećeno nakupljenim kamencom treba neusporedivo više vremena za zagrijavanje vode u sistemu grijanja, a time se i nepotrebno troši više energije.

Kad je riječ o grijanju, svaka je godina specifična i nešto drugačija. Za potrošače je uvijek najbolja blaža zima jer onda i manje troše na grijanje. Prema najavi Nenada Hranilovića, direktora Međimurje plina, s opskrbom plina ne bi trebalo biti nikakvih problema ove zime.

Pouzdana opskrba plinom

Međimurje plin sve je potrebne radnje uoči sezone grijanja učinio kako bi osigurao sigurno i pouzdanu opskrbu plinom pa vjerujemo da su to učinili i naši građani sa svojim trošilima. U samoj regulativi novosti kao i uvijek ima te dolazi svake godine do administrativnih izmjena i novela koje iziskuju prilagodbe i implementacije u poslovni proces kao što su obveza uvođenja daljinskih očitanja za mjerna mjesta iznad tarifnog modela 5, migracija povijesnih podataka APN-u u svrhu ostvarivanja energetske učinkovitosti, usklađivanje s donesenom novom zakonskom energetskom regulativom itd…

Liberalizacija tržišta plina u Hrvatskoj pogoduje kupcima

Trenutno stanje u Hrvatskoj na tržištu plina govori o liberalizaciji tržišta u kategoriji poduzetništva, što ne bismo mogli reći za kategoriju kućanstva. Kod poduzetništva prisutna je konkurencija više opskrbljivača što zasigurno pogoduje kupcima u mogućnosti najpovoljnijeg izbora. Liberalizacija tržišta plina u Hrvatskoj, započeta 2011., iznjedrila je nekoliko eminentnih opskrbljivača među kojima je bitniju ulogu ostvario i Međimurje plin. U kategoriji kućanstava, s obzirom na to da je potpuna liberalizacija odgođena, tek nekoliko opskrbljivača plinom može ponuditi kućanstvima plin po konkurentnim cijenama, a Međimurje plin je jedan od tih opskrbljivača, u što su se naši kupci uvjerili. Međimurje plin se na tržištu plina Republike Hrvatske pozicionirao kao jedan od vodećih opskrbljivača plinom kao i operator distribucijskog sustava.

Plin za ložnu sezonu osiguran je u skladištu Okoli 

Kao i svake godine, Međimurje plin kao opskrbljivač ima obvezu osigurati dovoljne količine plina, za opskrbu prirodnim plinom, našim cijenjenim kupcima, kućanstvima i poduzetništvu. Također, u cilju dodatnog jačanja sigurnosti opskrbe, posljednjih nekoliko godina zakupljeni su skladišni kapaciteti u Podzemnom skladištu plina Okoli.

Trenutno su cijene plina na referentnim burzama plina nešto niže u odnosu na prethodna razdoblja pa bi se one mogle, ako se takav trend nastavi, reflektirati u nekakvom budućem razdoblju, odnosno sljedećoj plinskoj godini. Cijena prirodnog plina je promjenjiva i mijenja se ovisno o promjeni elemenata cijene te će se u slučaju značajnih promjena cijena na svjetskom tržištu plina krajnji kupci obavijestiti o promjeni cijene. No Međimurje plin će, kao i do sada, i dalje osigurati svojim kupcima najpovoljnije uvjete i cijenu. (J.Š., foto Z. Vrzan)

Šest korisnih savjeta za građane:

  1. Ne spuštati temperaturu ispod 15 stupnjeva, a zimi provjetravati dva puta dnevno po tri minute

Za optimalnu potrošnju plina moramo uzeti u obzir više elemenata koji presudno utječu na potrošnju plina, a to su: željena temperatura životnog prostora, duljina boravka u prostoru, vlažnost zraka te, prije svega, stanje i vrsta građevinskog objekta.

Temperatura prostora uvelike utječe na potrošnju plina. Optimalna temperatura u prostoru u kojemu se duže boravi je 20 °C ( u rasponu od 18-22 °C). Za svaki stupanj povećanja prosječne temperature prostora u ovom rasponu povećava se potrošnja energenta za oko 5%.

Jako je važno ne spuštati temperaturu ispod 15 °C jer se ispod te temperature značajno ohlade zidovi i pod pa se kod ponovnog dizanja temperature na optimalnih 20 °Ctroši značajno više energije nego kad se prostor samo dogrijava 2-3 °C.

Značajno se više energije troši za zagrijavanje prostora sa smanjenim udjelom kisika u zraku i povećanom vlagom te je potrebno provjetravati prostor najmanje dva puta dnevno po tri minute. Toliko je potrebno da se zrak zamjeni svježim, a ne ohlade se zidovi. Za optimalnu potrošnju važno je plinska trošila održavati ispravnima te paziti da trošilo ima dovoljnu količinu zraka za izgaranje i ispravan odvod dimnih plinova kako bi iskoristivost energenta bila što je moguće viša. To se prije svega odnosi na starija trošila (ne na kondenzacijska), kojih je još uvijek većina. Dobra izolacija zidova, fasada i kvalitetni prozori mogu donijeti uštede i do 40 posto.

  1. Akontacijski način plaćanja manje narušava kućni budžet 

Akontacijski način plaćanja potrošnje plina ima prednost jer se plaćanje u takozvanom zimskom polugodištu obavlja u jednakim ratama pa se izbjegavaju veliki računi za mjesec ili dva s izrazito niskim temperaturama. Tako se ne narušava kućni budžet, ali se mogu pojaviti pozitivne ili negativne razlike na kraju obračunskog razdoblja, ovisno je li zima značajno toplija ili hladnija od prethodne.

Plaćanje prema mjesečnoj potrošnji je usluga koju u Republici Hrvatskoj, od opskrbljivača plinom, pruža jedino Međimurje plin, a time naši potrošači mogu intervenirati – kod velikih računa smanji se grijanje za koji stupanj (smanjenje prosječne temperature u stanu za 1 °C može donijeti i smanjenje potrošnje plina i do 6 % zimi). Hoće li plaćati akontacijski ili mjesečno, odlučuje svaki građanin.

  1. Prirodni je plin najisplativiji za kućanstva

Sagledavajući sve prednosti i nedostatke pojedinih energenata koji se koriste za zagrijavanje prostora u kućanstvu, prirodni je plin najisplativiji energent i to iz više razloga: konkurentan je cijenom svim drugim energentima, pogotovo ako uzmemo u obzir jednostavnost uporabe, dostupan je u svako doba te ga koristimo samo kad ga trebamo, plaćamo ga nakon potrošnje i to točno onoliko koliko smo ga potrošili, dakle ne moraju se stvarati zalihe koje se plaćaju unaprijed kao kod svih drugih energenata osim el. energije. Tako da nam ne trebaju skladišta niti posude, planiranje potrošnje unaprijed, a niti osiguranje značajnih sredstava za kupnju energenta odjednom za ložnu sezonu. Uporaba prirodnog plina vrlo je jednostavna i započinje regulacijom termostata na željenu temperaturu ili čak daljinskom regulacijom (pametne kuće).

Prirodni plin je i ekološki najprihvatljiviji fosilni energent jer metan sagorijeva gotovo u potpunosti, a da pri tome na nastaje pepeo i ima manju emisiju CO2 od drugih energenata i gotovo stopostotnu iskoristivost kod novih kondenzacijskih uređaja.

  1. Kondenzacijska trošila najbolja su opcija za budućnost

Europskim, pa tako i našim hrvatskim zakonima, regulirano je da se kod novih, kao i u rekonstruiranim građevinskim objektima, mogu ugrađivati samo kondenzacijska plinska trošila koja imaju i do 97% iskoristivosti utrošenog plina i neusporedivo su sigurnija jer ne uzimaju potreban zrak za izgaranje iz prostora, već se isti zatvorenim sustavom dovodi izvana.

Uz značajnu povećanu efikasnost iskoristivosti prirodnog plina jednako je važna, pogotovo za budućnost, i ekološka komponenta uporabe takvih trošila koja su pogodna za sve načine grijanja: klasično radijatorsko, podno, kombinirano kao i u kombinaciji sa solarnom tehnologijom ili energetskim pumpama.

  1. Optimalne temperature grijanja ovise o namjeni prostora. Ne treba grijati sve sobe jednako.

Optimalna temperatura u prostoru u kojem boravimo je različita, ovisno o namjeni prostora. Za dnevni boravak i dječje sobe optimalna temperatura 20 – 23 °C, u kupaonici 23°C, u kuhinji 18 – 20 °C, a u spavaćoj sobi 15 – 18 °C. Takozvana noćna temperatura ne bi se trebala spuštati ispod 18 °C, osim u spavaćoj sobi.

Prostori se moraju provjetravati jer se u prostorijama u kojima boravimo smanjuje koncentracija kisika i povećava vlažnost zraka, a takav se zrak puno teže zagrijava, a i zbog osjećaja ugode i zdravlja.

Uobičajeno je dovoljno provjetravati prostore tri do četiri puta dnevno, zimi do 5 ili 10 minuta, ovisi o potrebi, a u prijelaznom ili proljetno-jesenskom vremenu 10 – 15 minuta.

Važno je naglasiti da se prostor mora provjetriti kratko i intenzivno kako se zidovi i podovi ne bi ohladili, a za njihovo ponovno zagrijavanje potrebno je više energije nego za samo održavanje dostignute temperature.

  1. Dugotrajno provjetravanje „na kip“ zimi  se ne preporučuje 

Dugotrajno provjetravanje ‘na kip’ zimi nije efikasno, odnosno postiže se suprotni učinak, jer se zrak u prostoru mijenja sporo, a hlade se stakla i okolni dijelovi zida pa ga treba ponovno grijati.

Kad se sve sagleda,  grijanje na plin je i ekološki prihvatljivo zbog vrlo čistog izgaranja. Prirodni je plin najčišće fosilno gorivo s malom emisijom stakleničkih plinova.

Ostavi komentar