15.8 C
Čakovec
Petak, 2 lipnja, 2023

Maja Baksa: Psihološka teretana

#izbalansirajse je kolumna Međimurskih novina u kojoj nam Maja Baksa, mag. prim.educ. i edukantica u psihoterapiji, daje korisne savjete o tome kako si pomoći u svakodnevnim stresnim situacijama i adekvatno brinuti o mentalnom zdravlju. Izlazi dva puta mjesečno, a u aktualnom broju obrađena je tema jačanja psihe kroz vježbu u tzv. “psihološkoj teretani”.

ZAšto psihološka teretana funkcionira po istom principu kao i u pravoj teretani, saznajemo iz nove Majine kolumne koju prenosimo u cjelosti:

Psihološka teretana

Zamislite se kako želite početi jačati svoje mišiće. Krenete sami doma ili odete u teretanu. Najprije ćete krenuti s jednostavnijim, lakšim vježbama. Kada malo ojačate, moći ćete vježbati kompleksnije vježbe, s više utega. Vjerojatno ćete tražiti nekog trenera za pomoć kako biste ispravno naučili vježbe i radili. Kad dovoljno naučite, kasnije možete nastaviti i sami.

“Psihološka teretana” funkcionira po istom principu. Krenuti možete sami, s jednostavnijim vježbama, biti ustrajni i ojačati. Ako vam zatreba vođenje i poduka, možete zatražiti stručnu pomoć. To može biti psiholog, psihoterapeut, psihijatar, možda i neki drugi stručnjak za savjetovanje i psihološku podršku.

Traženje pomoći znak je hrabrosti

Svatko od nas ima svoje interese, pa prema tome može pronaći svojeg “trenera ili učitelja”. Bitno je pronaći ono što vam odgovara, tj. onog koji vam odgovara. Iako je tema mentalnog zdravlja i traženja psihološke pomoći danas još djelomično obavijena stigmom, uistinu nije “sramota” zatražiti pomoć. Naprotiv, traženje pomoći je znak hrabrosti, pokazatelj snage.

Nije lako prihvatiti da smo ranjivi, stoga kada tražite pomoć, pokazujete da ste prihvatili svoju ranjivost i da želite i imate snage raditi na iscjeljenju. Kada vas boli zub, odlazite zubaru. Kada vas “boli duša”, a ne možete ili ne znate sami razriješiti tu bol, idite stručnjaku mentalnog/duševnog zdravlja. Bojite li se osude, znajte – svi stručnjaci mentalnog zdravlja prvo i osnovno – ne osuđuju. Oni su tu da vas saslušaju, osvijeste, pogurnu vas i/ili zajedno s vama krenu na put gdje će vam pomoći bolje upoznati same sebe. “Uvježbati” vas kako biste kasnije mogli nastaviti sami. Na vlastitim snagama. A opet, kad kasnije zatrebate podršku, znate već kome se obratiti.

S druge strane, svi koji rade u području pružanja psihološke podrške, psihoterapije i savjetovanja, drže se etičkih načela struke i sve što se događa u, npr. psihoterapijskoj sobi, tamo i ostaje.

Kabinet EQUILIBRA samo je jedno od brojnih mjesta gdje možete dobiti podršku. Kao što sam navela ranije – bitno je pronaći ono što vam odgovara, tj. onog koji vam odgovara. (mb)

Sljedeću kolumnu donosimo u travnju u Međimurskim novinama!

#izbalansiraj se i uživaj!

Saznaj više o Majinom kabinetu na službenom portalu ili putem facebooka!

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,588FanoviLajkaj
612SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE