Maja Baksa: Ne tre sam stalno delati

#izbalansirajse je kolumna Međimurskih novina u kojoj nam Maja Baksa, mag. prim.educ. te praktičarka bihevioralne analize i specijalizantica transakcijske analize, daje korisne savjete o tome kako si pomoći u svakodnevnim stresnim situacijama i adekvatno brinuti o mentalnom zdravlju. 

Zašto je odmor jednako važan kao i aktivni trenuci u danu, objašnjava Maja u kolumni aktualnog broja Međimurskih novina koju prenosimo u cjelosti:

Ne tre sam stalno delati

U ovim ljetnim mjesecima za većinu je nekako najprikladnije malo se odmoriti (izuzev onih koji odlaze raditi na sezonu). Vrućine nam ponekad ne daju raditi puno (i tu nam zapravo rade uslugu!), djeca su na praznicima, možda je i manje poslovnih obveza, jer su i drugi na odmoru i nekako imamo naviku da ljeti odemo na more, bazene, neku rijeku, jezero, šumu, planinu, negdje pronađemo osvježenje od vrućina.

Kako su naši roditelji planirali odmore, vrlo vjerojatno tako i mi planiramo. No, nisu nam samo te “običaje” prenijeli naši roditelji. Generacijama se prenosi i ono što mi Međimurci najbolje znamo, a to je – raditi! To je takozvani društveni skript – scenarij ili program – tipičan za našu županiju i naš mentalitet se usklađuje s time.

Nemalo puta smo čuli od najrazličitijih ljudi da “treba sam delati”, da je “posel spas za se”, da “ak ne delaš si ne valjaš” i slično. I uistinu, tako nas i odgajaju – da budemo vrijedni, motivirani, da steknemo radne navike, da radimo, jer u radu je svojevrsni spas.

I sve je to u redu. Toliko dugo dok se ne istrošimo. Dok ne osjetimo da smo iscijeđeni, umorni, a u svojoj glavi čujemo glas da “delati treba i ne smeti biti leni”. I tada se može dogoditi da se loše osjećamo ako se poželimo odmoriti. No, taj glas je glas prijašnjih generacija. Generacija koje su uistinu morale puno raditi za preživljavanje – najviše fizički; kada je život bio teži nego što je danas.

Odmor je realna potreba, a ne luksuz

Današnje vrijeme i današnji način života su ipak malo drukčiji i na odmor bi se trebalo gledati kao na realnu potrebu, a ne na luksuz! Kao što je važan za fizičku dobrobit, tako je važan i za mentalnu. I stoga ga ne bi trebalo preskakati, već “poduplati”! Odmarati se koliko osjećamo da nam je potrebno – možda i mrvicu više; koliko stignemo, koliko možemo i kada možemo. I ljeti i zimi. I u proljeće i najesen. Svakog praznika, svakog vikenda. Svakog dana. Mali česti odmori učinit će čuda za naše zdravlje, napuniti naše baterije i dati nam snage “za dalje delati”.

Stoga, smijemo se odmoriti. Odmor ne znači da smo lijeni i da “ne valjamo”. Upravo suprotno – odmor znači da smo svjesni da se prvo moramo pobrinuti za sebe, kako bismo se mogli pobrinuti i za druge. (mb)

Sljedeću kolumnu donosimo početkom rujna u Međimurskim novinama!

#izbalansiraj se i uživaj!

Saznaj više o Majinom kabinetu na službenom portalu ili putem facebooka!

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE