Lovreče u Cirkovljanu uz posvećenje spomenika sv. Nikoli Taveliću

Blagdan sv. Lovre, nebeskog zaštitnika Cirkovljana, proslavljen je u četvrtak 10. kolovoza, u Cirkovljanu.

Uoči Lovreča, održane su Seoske igre u Sportskom parku Zdenci, koje su tradicionalno okupile brojne mještane Cirkovljana.

Svečanu misu povodom blagdana sv. Lovre predvodio je kanonik Damir Bobovec, voditelj Arhiva Varaždinske biskupije i povjesničar, uz domaće svećenike predvođene župnikom iz Preloga, prečasnim Antunom Hoblajem. Svetoj misi nazočili su predstavnici Grada Preloga, Mjesnog odbora Cirkovljan te predstavnici udruga s područja Cirkovljana. Taku su se u Cirkovljanu okupili saborski zastupnik Darko Horvat, zamjenik predsjednika Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, predsjednik gradskog vijeća Đuro Ujlaki, zamjenik gradonačelnika Zdravko Kvakan te brojni drugi uzvanici.

Posvećen je spomenik sv. Nikoli Taveliću, prvom hrvatskom svecu i mučeniku. Sv. Nikolu Tavelića, franjevca iz 14. stoljeća, se prikazuje s dugom sijedom bradom, u franjevačkom odijelu. Po tijelu i na čelu su ožiljci od mučenja. Obično je na slici na lomači ili pokraj lomače. Nekad ga se prikazuje s raspelom u ruci, a najčešće je to slučaj kad ga se prikazuje kao propovjednika. Štuje ga se kao zaštitnika hrvatskoga naroda.

Tradicionalno, kao i svake godine, na Trgu sv. Lovre, u centru Cirkovljana, održana je tradicionalna zabava, uz nastup glazbenog sastava Oaza band. Mještani Cirkovljana i njihovi brojni gosti proslavili su, kako kažu u Cirkovljanu, jedino pravo proštenje u Prelogu, uz dobro druženje i ugodnu zabavu.

Izvor: Grad Prelog
Foto: Studio Vipro

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE