LJUDEVIT BOŠĆAK iz Nedelišća: – Danas je problem mlade dobiti u kulturno-umjetničko društvo

Ljudevit Bošćak
Ljudevit Bošćak organizator je Međimurske popevke, glumac, radijski voditelj, političar poručuje: - Popevka se, kako joj ime govori, mora pjevati

Na ovogodišnjem Festivalu kazališnih amatera Međimurja nagradu za ulogu generalnog direktora Đure hotelskog kompleksa Sunce u  Brešanovoj predstavi „Svečana večera u pogrebnom poduzeću“ u režiji Dejana Buvača, dobio je Ljudevit Bošćak, član KUU „Seljačka sloga“ iz Nedelišća. U kulturi Međimurja prisutan je već pedesetak godina. Jedan je od inicijatora i tihih osnivača Međimurske popevke. Kao umirovljenik aktivan je u politici, a odnedavno i predsjednik Općinskog vijeća Nedelišće. Predsjednik je i Odbora za Međimursku popevku. Široj publici najpoznatiji je kao voditelj radio emisije o „Međimurskoj popevki.”

* Sve popevke prebačene su na moderne medije s raznih magnetofonskih traka i zapisa. Kako je to izgledalo u praksi?

– Bilo je jako dugotrajno, naporno, ali i korisno, mislili su da je to nemoguće. Ponovno sam se prisjetio starih izvođača kojih više nema i  izvedbi, ali i omogućio mladima da na modernim medijima slušaju popevku. Sve sam popevke od 1971. pa do 2006. godine presnimio na CD-e., kako bi „ostalo za navek“. To je ujedno bila materijalna i tehnička podloga za nedavnu zaštitu popevke i priznanje UNESCO-a. U vrijeme snimanja surađivao sam s dr. Grozdanom Marošević, a kasnije i s drugim znanstvenicima koji su zaslužni za međimursku popevku, tako Lidijom Bajuk.  

Od 2006. godine Međimurska popevka se počela snimati na video i DVD, od tada je sve lakše.

* Dojam je da su napori da se popevka očuva još uvijek nedovoljni. Učitelji u školama sve manje znaju međimursku popevku, a djeca još manje?

–  Zbog toga sam i bio jedan od pokretača dječje smotre međimurske popevke u Svetom Martinu na Muri. Već je održano trinaest dječjih smotri. Često kažem: ako svake godine stasa samo jedan mladi pjevač s tih smotri, to će biti veliki dobitak za Međimurje.U tome imam i imao sam svestranu podršku vodstva i načelnika općine u Svetom Martinu na Muri. Ne znam je li to dovoljno za očuvanje popevke, no trudim se. Svakako bi popevka trebala biti više zastupljena i u školama.

Mlade treba privući u kulturni amaterizam

* Međimurska popevka zaštićena kao nematerijalna baština čovječanstva. Što dalje?

– Moramo se svi skupa osvrnuti i reći si: lako je bilo zaštititi popevku, no teži dio će biti održati je zaštićenom. Naime, nakon pet godina slijedi revizija. Tu očekujem pomoć svih. Zajednica HKUD-ova Međimurja već je dosta napravila, pomaže i općina Nedelišće i drugi, no trebat će što šira društvena akcija.

Popevka se, kako joj to ime govori, mora pjevati, a postavlja se pitanje tko će je pjevati ako neće mladi. Danas je problem mlade dobiti u kulturno-umjetničko društvo, uopće u sve udruge, osim nekih specifičnih. Prije za stara vremena mlade su okupljale omladinske organizacije, danas nema organizacija koje bi se posebno bavile mladima. To nam se može osvetiti. S vremenom će se izgubiti pismenost kad je riječ o međimurskoj popevki, pa onda i hrvatskoj kulturi. Tako je Finska zanemarila kulturni amaterizam i to joj se još danas osvećuje, ima problem. A povratak je pretežak, kad si jednom nešto izgubio teško ćeš to ponovno znati. Tako je i s međimurskom popevkom, makar je zapisujemo. Ponavljam, popevku treba pjevati, to je način očuvanja.

*Koliko vas raduje nagrada za najbolju sporednu mušku ulogu na KAM-u?

– Svaka je nagrada dobro došla, no ova mi je posebno draga jer je cijela predstava u izvođenju KUU „Seljačka sloga“ iz Nedelišća izvrsna. Igrana je na hrvatskom standardu, a to iziskuje jako puno truda od nas amaterskih glumaca i jako je dugo pripremana. Zahvaljujem svima koji su pomogli da što bolje uspije, a usput smo se dobro zabavili i naradili.

 

 

Ostavi komentar