Ljetni kampovi i radionice i ove godine za čakovečke osnovnoškolce

Čakovec ljetni kampovi

Učenici čakovečkih osnovnih škola tijekom ovih ljetnih školskih praznika imat će nikad bogatiju ponudu kampova i radionica. Osim već poznatih ljetnih sportskih kampova “Svaki tjedan sport jedan”, informatičkih radionica po prvi put bit će održani i ljetni kampovi iz tehničke kulture.

Predstavljajući program namijenjen osnovnoškolcima gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač na konferenciji za novinare održanoj u petak u čakovečkoj Gradskoj vijećnici rekao je kako je glavna nit vodilja prilikom organizacije kampova i radionica bila omogućiti djeci kvalitetno provođenje slobodnog vremena, dati im izbor brojnih aktivnosti te da na kraju i nešto nauče.

– Svi kampovi i sve radionice su za čakovečke osnovnoškolce besplatni, osim sportskih kampova. Njih djeca iz čakovečkih škola plaćaju 80 kuna, a iz drugih 150. Za to dobivaju mogućnost neograničenog broja dolazaka na sportske kampove, osvježenje i majicu – istaknuo je Kovač.

Dodao je kako su sportski kampovi pokrenuti 2005. godine, a zanimljivo je kako su polaznici velikom većinom djeca koja nisu uključena u rad sportskih klubova.

Predsjednik Zajednice sportskih udruga Čakovca Bojan Ružić kazao je kako je ove godine na ponudi rekordnih 22 sportska kampa te da će tijekom školskih praznika svaki tjedan na rasporedu biti barem jedan kamp. Istaknuo je kako u prilog dobroj ideji i organizaciji kampova govore brojke sudionika.

– Prošle godine 400-tinjak djece imalo je 1300 sudjelovanja na kampovima, što znači da je svako dijete sudjelovalo na barem tri kampa”, rekao je Ružić i istaknuo kako su koncept počele preuzimati druge sredine, drugi gradovi i općine. “To kopiranje drugih možda je i najbolja potvrda koliko dobro radimo – kazao je predsjednik čakovečke Zajednice sportova. Kampovi će biti svakog tjedna od 19. lipnja do 1. rujna.

Po prvi put školarci će moći sudjelovati i na kampovima iz tehničke kulture. Predsjednik Društva pedagoga tehničke kulture Međimurske županije Željko Medved smatra kako je prirodni slijed bio da se nakon uspješnog zimskog kampa pokrene i ljetni.

– Tijekom zimskih praznika imali smo odličnu suradnju s Gradom Čakovcem, a provedena anketa među djecom nam je rekla kako su bili oduševljeni. Stoga ćemo imati kamp iz osam različitih područja koja uključuju; radiogoniometrijsku orijentaciju i komunikaciju, modelarstvo kretivna tehnička tvorevina, elektronika izrada elektroničkog sklopa, robotika, Mbot, strojarstvo, kreativna radionica oslikavanja predmeta i micro bit – poručio je Medved.

Te radionice održavaju se od 26. do 30. lipnja u 1. OŠ Čakovec i u potpunosti su besplatne.

Također besplatne, informatičke radionice pak se održavaju po četvrti puta i uključuju 3D modeliranje i ispis na 3D printeru, programiranje robota i izrada obrazovnih multimedijalnih sadržaja (filmova i e-knjiga). Voditeljica informatičkih radionica Ivana Ružić kazala je kako su te radionice spojene sa sportom pa će uključivati i planinarenje na Ivanščicu, biciklijadu i spust po rijeci Dravi. Uz to je pridodala i informaciju o ljetnoj školi informatike u Dramlju za koju vlada veliki interes i sada su već organizirane čak dvije skupine polaznika.

Izvor i foto: Grad Čakovec

Ostavi komentar