Mladi znanstvenik Nikola Sakač, iz Štrukovca s interdisciplinarnom grupom znanstvenika iz Italije razvio brzi test za koronavirus

Gradonačelnik Dražen Srpak priredio je prijem za Nikolu Sakača.

Mladi znanstvenik Nikola Sakač iz Štrukovca, izvanredni profesor na Geotehničkom fakultetu u Varaždinu je s interdisciplinarnom grupom znanstvenika iz Italije radio na razvoju revolucionarno brzog test za koronavirus. Tim povodom za njega je prijem priredio i gradonačelnik Dražen Srpak i o tome javnost izvijestio priopćenjem.

Evo očemu se radi. – Brzi test na kojemu je radio Nikola Sakač s kolegama detektira virus s preciznošću od 98%, a proizvodna cijena mu je samo 3 kune i pedeset lipa. Osim toga, razvili su i brzi HIV test. Cilj im je prije svega pomoći stanovništvu supsaharske Afrike i siromašnim zemljama koje su najviše osjetile udarac ove globalne pandemije. Gradonačelnik Dražen Srpak mu je čestitao mu je na  uspjehu i istaknuo da je ponosan što je upravo Grad Mursko Središće dao znanstvenika koji je dao takav doprinos borbi protiv ove globalne pandemije. Grad nagrađuje uspjehe svojih mladih. Nagrađuju se studenti koji prime dekanovu ili rektorovu nagradu, a svaki novi doktor znanosti nagrađuje se s iznosom od 7500 kuna. Gradonačelniku je žao što toga još nije bilo kad je Nikola doktorirao, ali mu je ponudio svaku moguću pomoć u okvirima svojih ovlasti. Nikola se zahvalio gradonačelniku i kazao da mu je drago što živi na području grada koji promovira i brine za svoje ljude i koji ulaže u znanost i obrazovanje. Novci, nekretnine i infrastruktura su prolazni, međutim, znanost i obrazovanje ostaju zauvijek. Ispričao je da je njemu i ekipi znanstvenika puno značila i podrška poznatog znanstvenika Ivana Đikića. Cilj im je pomoći siromašnim zemljama. U projekt su ušli s dobrom namjerom. Ne krije uzbuđenje što je sudjelovao u razvoju ovog testa i smatra to jednim od najvažnijih trenutaka karijere.

Ostavi komentar