Kluba laringektomiranih obilježio Dan sv. Blaža uz humanitarnu akciju

Kluba laringektomiranih sveti Blaž Orehovica

U organizaciji Županijske lige protiv raka Čakovec i Kluba laringektomiranih, Župe Majke Božje Fatimske u Orehovici i Općine Orehovica te Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u Crkvi Majke Božje Fatimske u Orehovici, humanitarnom akcijom “Zajedno smo jači i glasniji”, i ove je godine uspješno obilježen Dan sv. Blaža.

Predstavljanju Kluba laringektomiranih, blagoslovu grla i Svetoj misi te zajedničkom druženju u župnoj dvorani, odazvali su se brojni mještani Orehovice, Vularije i Podbresta, kao i brojni članovi Županijske lige protiv raka Čakovec s pripadajućim klubovima, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Međimurske županije Branko Sušec, načelnik Općine Orehovica Franjo Bukal, predsjednik Općinskog vijeća Orehovica Marko Hunjadi te ostali članovi Općinskog vijeća, predsjednik Županijske lige protiv raka Čakovec prim. dr. med. Hussein Saghir te predsjednici ostalih klubova lige kao i članovi brojnih udruga iz Općine Orehovica.

Na početku susreta, sudionike akcije je u Crkvi Majke Božje Fatimske pozdravio župnik Damir Slamek, koji je izrazio veliko zadovoljstvo što se humanitarna akcija “Zajedno smo jači i glasniji” organizira u povodu Dana Sv. Blaža, zaštitnika oboljelih od bolesti grla.

Potom se skupu obratio predsjednik Županijske lige protiv raka Čakovec prim. Hussein Saghir, koji je zahvalio svima na podršci te domaćinima na velikodušnom gostoprimstvu.

U nastavku je sudionike akcije pozdravio načelnik Općine Franjo Bukal, koji je izrazio zadovoljstvo što se Općina Orehovica mogla uključiti u humanitarnu akciju, te je svima zaželio dobro zdravlje, a članovima Kluba laringektomiranih i ostalim članovima Županijske lige protiv raka Čakovec da se što uspješnije nose sa situacijom u kojoj su se našlli zbog bolesti koju su preboljeli.

Više o samoj bolesti, potrebama laringektomiranih osoba te o djelovanju Kluba i važnosti što uspješnije rehabilitacije i resocijalizacije, potom je govorila dr. med. Renata Kutnjak Kiš, stručna suradnica Kluba laringektomiranih. Sa željom da se sudionike informira o mogućnostima nadomjesnog govora kod laringektomiranih osoba (govor bez glasnica), o svojim iskustvima govorili su i članovi Kluba.

Viktor Pintarić, tajnik Kluba laringektomiranih je istaknuo kako je kroz nekoliko mjeseci upornog vježbanja te uz stručnu pomoć logopeda, naučio ezofagealni govor.
– Kad nakon 60 godina shvatite da više nećete moći govoriti kao ranije, nije vam lako. Odlazio sam nekoliko mjeseci 3-4 puta tjedno u Zagreb na govorne vježbe, i uspio sam! – rekao je Pintarić.

Potom je sudionike pozdravio Dragutin Kamenić, predsjednik Kluba, koji je govorio služeći se elektrolarinksom – elektoničkim pomagalom koje se prislanja na vrat te stvara vibracije uz pomoć kojih se oblikuje glas i govor.
– Operiran sam u Županijskoj bolnici Čakovec. Kad sam obolio, bio je to veliki šok za mene i moju obitelj, ali se uspješno nosim sa svim poteškoćama. Izrađujem drvene igračke koje možete kupiti i ovom prigodom, te ćete nam tako pomoći da sudjelujemo na seminarima i rehabilitaciji. Hvala Vam na tome! – kazao je.

Potom je Ivan Lepoglavec govorio o prednostima alaringealnog govora uz ugrađenu govornu protezu.
– Govorna proteza je jednosmjerni ventil kojim se struja zraka usmjerava od dušnika prema jednjaku i u ždrijelu se stvara glas te se oblikuje govor. Ja sam imao sreću u nesreći, te sam vrlo brzo i jako uspješno naučio govoriti. Nažalost, nije kod svih tako – rekao je Lepoglavec.

Nakon predstavljanja Kluba, župnik Damir Slamek je za sve sudionike, a posebno za članove Županijske lige protiv raka Čakovec služio svetu misu, a potom je podijelio blagoslov grla. Tijekom podjele blagoslova grla, Jasenka Štefić, predsjednica Kluba žena oboljelih od raka dojke “Nova Nada”, je u ime članova svih Klubova Županijske lige protiv raka Čakove, a u cilju podrške svima koji se bore s malignim bolestima, pročitala svoju pjesmu “Nazovi me”, a bile su prikazane i brojne fotografije koje su ilustrirale dio aktivnosti koje provodi Klub laringektomiranih te ostali klubovi županijske lige protiv raka.

Na kraju susreta u crkvi, članovi Kluba laringektomiranih su uz vodstvo Marije Prekupec, dipl.med.sestre, otpjevali pjesmu “O mila majko nebeska”, te su pokazali kako se, unatoč bolesti i gubitku glasnica, može nadomjesnim govorom naučiti, ne samo govoriti, nego i pjevati.

Ugodno druženje je potom nastavljeno u župnoj dvorani, uz prigodni domjenak koji su pripremili domaćini.

Prije susreta u Crkvi i Svete Mise, sudionicima su bile ponuđene jabuke i drugi prigodni predmeti jer je akcija imala humanitarni karakter, a prikupljena financijska sredstva će se utrošiti za odlazak članova Kluba laringektomiranih na intenzivni seminar nadomjesnog govora i psihoonkološke potpore, koji se u organizaciji Hrvatske zajednice laringektomiranih održava svake godine u Crikvenici.

Ukupno su tijekom humanitarne akcije prikupljene 5.484 kn (3.540 kn od prodaje jabuka i prigodnih drvenih igračaka, a preostala sredstva čini prihod prikupljen tijekom mise koji je darovan Klubu laringektomiranih kao i donacija tvrtke “Lepoglavec” d.o.o. iz Goričana).

Ovom progodom Klub još jednom od srca zahvaljuje: župniku Župe Majke Božje Fatimske u Orehovici Damiru Slameku, načelniku Općine Orehovica Franji Bukalu, Udruzi žena “Brest” iz Podbresta te drugim udrugama Općine Orehovica, OPG Ćeh Mladen i načeniku Općine Belica, OPG Mihalic Kristijan i Hižman Ivan iz Pribislavca, tvrtki “Novaković d.o.o.” Gardinovec, zdravstvenim djelatnicima iz svih zdravstvenih ustanova u Međimurskoj županiji, medijima te drugim pojedincima i donatorima koji su na bilo koji način doprinjeli realizaciji ove lijepe manifestacije!

Ostavi komentar