INTERVJU BRUNO HORVAT: – Supruga Ana Marija me povukla u svijet bicikliranja

Bruno Horvat
E, kad bi imali biciklističku stazu od Međimurja do Jadrana...! priželjkuje biciklist i planinar Bruno Horvat iz Čakovca

Supružnici Ana Marija i Bruno Horvat iz Čakovca biciklisti su rekreativci. Strast prema bicikliranju prenijeli su i na kćeri, studenticu Paulu i maturanticu Lauru. A sve je krenulo preporukom liječnika.

– Supruga Ana Marija imala je neku ozljedu koljena zbog koje je morala na operaciju. Nakon operacije liječnik joj je preporučio vožnju biciklom kako bi ojačala mišiće. I dok je ona sama biciklirala, ja sam igrao tenis, počinje Bruno ugodan razgovor na temu zdrave rekreacije. Povjerio nam se i kazao kako se gotovo nesvjesno “navukao” na bicikl.

Bruno Horvat
– Bicikliranje umanjuje stres i ljudi manje misle na probleme, ističe biciklist Bruno

– Nakon nekog vremena supruzi se bicikliranje sve više sviđalo. Posebice ture po gornjem Međimurju. Pozvala me da joj ponekad radim društvo te da mi ujedno pokaže naše Međimurje koje ja nisam u tim dijelovima, šumama i naseljima zapravo poznavao. Priključio sam se bicikliranju jednom, drugi put i tako se ta rekreacija počela i meni “zavlačiti pod kožu”. Onda smo si kupili malo bolje bicikle. Mislio sam da će to biti privremena početnička strast prema biciklizmu, ali što više bicikliramo to nam se više sviđa.

Klupska vožnja nedjeljom

Supružnici Horvat članovi su biciklističkog kluba Puls Čakovec. Učlaniti se u klub privukla ih je činjenica što se kao jedna od aktivnosti kluba svaku nedjelju organiziraju jutarnje vožnje. Što to znači Horvat pojašnjava:

– Svaku nedjelju ujutro u 9 sati je sastanak na istom mjestu i tada se određuju rute te klupske vožnje. Rekreativne su i zabavne. Uvijek se čeka zadnji vozač što je lijepo. Stajemo uvijek i na nekom lijepom mjestu gdje je odmor. U zadnje vrijeme vozimo na tim turama 60 do 80 kilometara.

Ana Marija Horvat
Biciklizam je odličan za punjenje baterija, poručuje Ana Marija Horvat

Iako su oboje biciklisti rekreativci s dolaskom kondicije i snage za bicikliranje Bruno se počeo prijavljivati na ciklokros, rekreativna natjecanja i biciklijade.

– U posljednje vrijeme prijavljujem se i na neka natjecanja. Odlična su stvar jer se organiziraju na lijepim terenima. Često su to ture po šumama i prirodi. A i inače volimo prirodu kroz koju je fantastično biciklirati. Bili smo primjerice u Istri gdje su usponi i spustevi duži nego u Međimurju. Zatim u Dolomitima u Italiji, što je bilo posebno inspirativno. Vozili smo kružnom stazom gdje se inače vozi i jedna etapa Giro d’Italia. Taj dio vrvi od dinamike i života. Ima planinara, raznih biciklista, od cestovnih do brdskih biciklista. Atmosfera je odlična.

Potrebne su uređene biciklističke staze

S obzirom da Ana Marija i Bruno imaju iskustvo biciklističke vožnje po domaćim i stranim prometnicama i biciklističkim stazama, daju usporedbu iz svog iskustva.

– Naše ceste su sve bolje ali još uvijek nedostaje biciklističkih staza. Pogotovo ih nema na glavnim prometnicama. Vožnja biciklom od Središća do Čakovca je prilično opasna. Imali smo u klubu par slučajeva kad su biciklisti upravo na toj relaciji završili u jarku i bolnici radi kamiona. Tako da tu turu izbjegavamo. Da je napravljena biciklistička staza koja je odvojena od glavne prometnice to se ne bi događalo. A navodno je bio za to napravljen projekt. Odrađena je samo dionica Središće – Sitnice i tu je stalo. Slovenija je napredna. Imaju biciklističke staze odvojene od glavne ceste. Zovemo ih biciklistički autoput. Čitao sam članak kako bi Hrvatska htjela napraviti biciklističku stazu do mora. To zvuči fenomenalno, ali i utopijski. Ali kad bi se to ostvarilo to bi za naš turizam bila fenomenalna stvar. Austrijanci i Slovenci bi tako imali od svojih biciklističkih staza smjer prema moru.To je skup projekt ali vjerujem da bi se to s vremenom isplatilo. Europljani sve više bicikliraju.

Bruno Horvat
– Biciklističke vožnje prilika su za upoznavanje novih krajeva i stjecanje sjajnih prijatelja, ističe Bruno

Sa suprugom na svakom BIMEP-u

Supružnici Horvat biciklirali su na svakom BIMEP-u. Fascinira ih atmosfera i druženje. Dosad ih je uvijek pratilo lijepo vrijeme, vjeruju da će tako biti i ovog Uskrsnog ponedjeljka kad se vozi BIMEP.

Svake godine je sve više sudionika. I oni koji ne bicikliraju redovno dolaze na BIMEP. Puno sudionika se upravo nakon BIMEP-a počne i baviti biciklizmom. Svakome preporučujem bicikliranje jer je to zdrava rekreacija za tijelo i za dušu. Supruga i ja smo također i članovi Planinarskog društva Bundek, pa vikende koristimo i za odlazak na planine. Planinarenje također preporučujem kao zdravu rekreaciju i aktivnost, kazao nam je Bruno s iskrom u očima koja odašilje signale za novu planinarsku i biciklističku turu.

foto: privatna arhiva Bruno Horvat

 

runo Horvat-foto Armin Sovar (1)
Ana Marija i Bruno često bicikliraju s kolegom i prijateljem iz BK Puls Arminom Sovarom
Bruno Horvat

– Nakon BIMEP-a mnogo se sudionika počne aktivnije baviti biciklizmom. Ističe Bruno i poziva sve neka se uključe u ovu rekreativnu i zabavnu sportsku rekreaciju međimurskim stazama

 

Ostavi komentar