15.2 C
Čakovec
Ponedjeljak, 26 veljače, 2024

Poznati Hari predstavio svoje radove u drvu

Zgrada Scheier ugostila je izložbu Josipa Radeka Harija koja je otvorena u 18 sati.
Brojni prijatelji i rodbina okupili su se i zgradi Scheier na otvorenju izložbe. Na izložbi su predstavljeni radovi od drveta i to mali opus iz bogatog stvaralaštva Josipa Radeka Harija. Zanimljivo je gledati kako iz naoko bezobličnih panjeva nastaju nevjerojatni oblici iz kojih zrači život.
Josip Radek, Čakovčanima poznatiji kao Hari, rođen je 1951. godine u Čakovcu. Danas umirovljenik, cijeli je radni vijek proveo kao krojač, čija je radnja uvijek bila prva čakovečka adresa na koju se odjeća nosila šivati ili prekrajati. Kako je to obično u manjim gradovima njegova je krojačnica bila i mjesto u koje se dolazilo razgovarati, čuti razmjenjivati novosti. Harija njegovi sugrađani poznaju kao izuzetno društvenu osobu koju dan danas možete sresti u prisutnosti svojih brojnih prijatelja.
U uvodu izložbe riječi pohvale za Josipov rad imali su gradonačelnica Ljerka Cividini i župan Matija Posavec
Hari je jedan od onih Čakovčanaca koje većina sugrađana poznaje. Kao krojač mnogima nam je „uzeo mjeru“, a oni stariji koji možda nisu koristili njegove krojačke usluge, zasigurno su s njim bili na kavici ili usput razmijenili pokoju riječ.
Josip Radek Hari jedan je od onih iz kojih kreativnost i ljubav prema životu i stvaranju isijava na brojne načine. Njegova zelena oaza u Okruglom Vrhu koju uređuje u svakom slobodnom trenutku, ugostila je mnoge znane i neznane, a svi su oni zanijemjeli pred ljepotom i raznolikošću uređenog vrta. Međutim, još jedan “ispušni ventil” ima Hari. To su skulpture koje oblikuje u drvu i glini. Tu ponajviše do izražaja dolazi njegova umjetnička duša u starim, čvornatim granama koje pronalazi u gornje međimurskim šumarcima te uz rijeke Dravu i Muru. Hari je vješt i s glinom, a iz tih radova na svijetlo dana izlazi ponajprije njegova osobnost, optimizam, prilagodljivost i dinamičnost. U svome sadržajnome opusu vidjivo je njegovo neprekidno nadahnuće prirodom i životom
Kada biste proveli pokoji trenutak u Harijevom društvu, zasigurno bi vas
obuzeo dio njegove neiscrpne energije kao i životni entuzijazam.
ORGANIZATOR IZLOŽBE
Josip Radek Hari
POSTAVA IZLOŽBE
Robert Wrana
PHOTO & DESIGN
Ivo Vurušić
Izložbu je moguće pogledati do 9. studenoga a zatim seli u caffe bar Bedem gdje će biti postavljena cijelu zimu.

Galeriju pogledajte ovdje (JOSIP RADEK HARI)

Foto: Mario Golenko

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE