FOTO VOLONTERI U PARKU: U Perivoju Zrinski plavi krug povodom Svjetskog dana dijabetesa

secerna bolest52
Plavi krug – simbol dijabetesa iscrtan ljudskim tijelima i plavim balonima

– Promicanje zdravog načina života, kontinuirano bavljenje sportom, šetnja, vježbanje i druge rekreativne aktivnosti u prirodi, pa tako u čakovečkom parkom ciljevi su ovog projekta. Lijek je baviti se sportom. poručio je Tomica Jakopec tajnik Zajednice sportskih udruga Čakovca i koordinator aktivnosti „Volonteri u parku“ danas na obilježavanju Svjetskog dana dijabetesa 2018. godine.

Tomica Jakopec
Tomica Jakopec

U organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije i Zajednice sportskih udruga Grada Čakovca, Svjetski dan šećerne bolesti obilježen je danas u Perivoju Zrinski u Čakovcu 13. provedbom aktivnosti „Volonteri u parku“.

Tim je povodom organiziran trening aerobika na otvorenom u koji su bila uključena djeca i odgajateljice Dječjih vrtića Cipelica i Vjeverica iz Čakovca, članovi udruge „Međimurski slatkiši“, studenti Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu – Odsjeka u Čakovcu, umirovljenici i članovi Grupe za nordijsko hodanje Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije kao i slučajni prolaznici.

članovi Grupe za nordijsko hodanje Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije
članovi Grupe za nordijsko hodanje Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije

U akciji je aktivno sudjelovala i prim. Marina Payerl-Pal, dr.med. spec. medicinske mikrobiologije s parazitologijom ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije. U ime Međimurske županije potporu akciji je dala Sonja Tošić-Grlač pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb koja je istakla kako svakodnevno hodanje, šetnja od barem sat vremena uvelike pridonosi zdravlju.

 Sonja Tošić-Grlač
Sonja Tošić-Grlač

Sudionici akcije su svojim tijelima iscrtali plavi krug – simbol dijabetesa (koristeći plave balone) i time skrenuli pozornost na rastući problem šećerne bolesti.

secerna bolest44_resize
Trening aerobika vodila je prof. Ivana Nikolić iz Učiteljskog fakulteta Čakovec, a zainteresirani građani mogli su uzeti letke s porukama s ovogodišnjeg Svjetskog dana dijabetesa. Ove je godine tema Svjetskog dana šećerne bolesti „Dijabetes se tiče svake obitelji“.

Renata Kutnjak Kiš, dr. med
Renata Kutnjak Kiš

Renata Kutnjak Kiš, dr. med., spec.epidemiolog i koordinatorica Nacionalnog programa
Živjeti zdravo“ za Međimursku županiju apelirala je javnost neka redovito kontroliraju razinu šećera u krvi upravo zbog rastućeg problema šećerne bolesti:
– Šećerna se bolest u Hrvatskoj nalazila na četvrtom mjestu ljestvice vodećih uzroka smrti (2331 umrlih) 2017. godine, s 4,4 % udjela u ukupnoj smrtnosti, a u Međimurskoj županiji na 6. mjestu (49 umrlih) s udjelom od 3.7% u ukupnoj smrtnosti. Posljednjih je desetljeća vidljiv trend porasta smrtnosti, a standardizirane stope mortaliteta u Hrvatskoj su više od onih u Europskoj regiji i EU-u.

foto: Zlatko Vrzan

Ostavi komentar