FOTO: Julijana Zadravec iz Malog Mihaljevca proslavila 90. rođendan

Uvijek je prekrasno vidjeti kada netko doživi lijepe starosne godine i kada je ta osoba najvažnija u cijeloj obitelji. Upravo je takva baka Julijana Zadravec.

Rođena je u veljači 1927. godine u Knezovcu. Kako je proslava odgođena za svibanj, tijekom vikenda okupili su se djeca, unuci, praunuci i prapraunuci i proslavili bakin 90. rođendan. Bilo je lijepo vidjeti cijelu obitelj na okupu, kako se zajedno vesele vani uz roštilj, muziku i druženje.  Iako iza sebe broji mnogo godina, Julijana je još uvijek vitalna i prilično dobrog zdravlja.

– Rođena sam u Knezovcu i imala četvero braće. Nažalost, danas je s nama samo moja sestra Terezija koja živi na “domovini” u Knezovcu. Udala sam se 1948. godine za Josipa Zadravca iz Malog Mihaljevca. Muž Josip bio je u vojsci i zarobljeništvu dvije godine u Budimpešti. Kad se vratio, nakon što smo se uzeli, imali smo u kući, u jednoj sobi, dućan kojeg nam je kasnije oduzela tadašnja vlast. – priča svoju životnu priču baka Julijana.

Julijana je uvijek bila ponosna na svojeg muža, koji je radio poslove knjigovođe kao i druge, te k tome stalno učio. Nažalost, prerano je umro, kada je bio u najboljim godinama, 1972.

Tako je sa samo 43 godine života Julijana ostala udovica. Međutim, usprkos životnoj nedaći nije se predala, posebice kada je u pitanju briga za obitelj. Sama je odškolovala svih sedmero djece.

Danas živi sa sinom Dragutinom. Još uvijek sama radi vrt, posebno pak je ponosna na očuvanje starog sjemena.

Julijana veli da je u životu jako važno pomaganje i međusobno poštovanje bilo u obitelji, susjedstu ili pak na poslu gdje se radi. I sama je, veli uvijek bila dobro prihvaćena bilo da je kao djevojka radila u Mariboru i dvorila zidare ili pak kao kurirka ili pak dok je prodavala na čakovečkom placu. Radila je i kao kuharica za proslave ili pak svadbe, voljela je kuhati, a i mnoge koji su željeli naučila je kuharskom umijeću.

Kroz život vjera joj je davala snagu. Oduvijek je išla u crkvu na misu, na zornice u Lopatinec. Glas Koncila se u njihovoj kući već desetljećima čita. Danas više ne može sama ići na misu, ali zato često sluša Katolički radio.

– Za dobar i dug život najpotrebnija je svakodnevna molitva. Za sada je dobro, hvala Bogu, puno toga još mogu sama. Najveća su mi sreća kada mi dođu moji unuci, pra i prapra unuci. – veli nam baka Julijana.

Kod bake Julijane ne samo kao u ovoj prigodi kad je slavila 90-ti rođendan, nego i inače svi rado dojdu.  Uvijek je čuvala djecu, svoje unuke, a oni joj čim su u mogućnosti dođu u posjet.

Na slavlju kod bake Julijane bila je sestra Terezija iz Knezovca, djeca: Marija, Vera, Dragutin, Stanko, Ivan, Stjepan i Bernarda. Zetovi i snahe Mijo, Robert, Jasna, Jovanka, (pokojni je zet Franjo). Unuci: Klaudija, Dado, Nives, Snježana, Danijela, Mihaela, Dominik i Domagoj, Apolonija, Adam, Kristijan i Lucija. Praunuci: Karlo, Petar, Sarah, Mila, Petra, Lukas, Katja, Blaž i prapraunuci Ian i Ivano.

Slavlje, obitelj na okupu, torta, cvijeće bili su najljepši poklon za rođendan, a baka Julijana se svima zahvalila toplim osmjehom i lijepim riječima.

(N.Š.)

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE